Nemčija nujno potrebuje na tisoče teh delavcev

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zadnje raziskave trga delovne sile v Nemčiji.
Oglej si celoten članek

Pomanjkanje delovne sile na področju naravoslovnih znanosti, matematike, informatike in tehnologije, so zaskrbljujoči kot še nikoli doslej. Takšen je zaključek zadnjega poročila za letošnje leto, v katerem Inštitut nemškega gospodarstva iz Kölna v sodelovanju z več združenji nemških delodajalcev podrobno analizira pomanjkanje delovne sile.

Do konca aprila letos je bilo v Nemčiji nepopolnjenih kar 486 tisoč delovnih mest s področja matematike, informatike in tehnologije, piše v poročilu. V primerjavi z marcem je to dobrih 13 odstotkov več. Največ primanjkuje delavcev s področja informatike; pomanjkanje se je od lanskega leta več kot podvojila, piše Deutsche Welle.

Razlogov za skokovito pomanjkanje je več; po eni strani številni starejši delavci odhajajo v pokoj, mlajših ni dovolj. Po drugi strani se je povpraševanje po tem profilu delavcev povečalo zaradi vse več tovarn, ki delujejo na omenjenih področjih.

Ne glede na to, da se na fakultete v zadnjih letih vpisuje več študentov matematike, informatike in tehnologije, ti ne morejo zadostiti potrebam. Brez migracij bi bilo pomanjkanje še večje. V zadnjih letih, še piše Deutsche Welle, je vse več Indijcev, ki študirajo naravoslovne vede na nemških fakultetah, tudi nanje računa nemško gospodarstvo.

Prosta mesta V Nemčiji iščejo tuje delavce, plača od 2000 evrov naprej

Nemčija Iščejo več kot milijon delavcev

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 19:04 21. Maj 2018.

    kmALU BO PLAČA KREPKO MVEČJA, OD SOCIALE..

  • 21:38 19. Maj 2018.

    Da Nemci dosežejo to kvoto bodo morali uvozit še milijone obrezancev, saj od dveh milijonov so zaposlili samo 80 osebkov …

  • ode
    17:15 19. Maj 2018.

    Uvozili so 2 miljona obrezancev, miljon jih pa še bodo, ki vsi komaj čakajo, da primejo za lopato - vsaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.