Neverjetno, kakšne nore podražitve na Hrvaškem

Foto: Profimedia V Sloveniji imamo še vedno zelo visoko inflacijo.
Foto: Profimedia V Sloveniji imamo še vedno zelo visoko inflacijo.
Cene življenjskih potrebščin na Hrvaškem so se oktobra na letni ravni dvignile za 13,2 odstotka, je objavil hrvaški statistični urad. Gre za novo najvišjo vrednost od začetka zbiranja podatkov. Najbolj, za 19,7 odstotka, so se v oktobru na letni ravni dvignile cene hrane in brezalkoholnih pijač.
Oglej si celoten članek

V restavracijah in hotelih so se cene na letni ravni povzpele za 17,8 odstotka, cene v skupini stanovanje, voda, elektrika, plin in drugi energenti so se zvišale za 16,1 odstotka, cene pohištva in opreme za dom pa za 15,8 odstotka.

Prevoz je na letni ravni dražji za 11,5 odstotka, v skupini različnih dobrin in storitev pa so zabeležili 10,7-odstotno podražitev.

Cene v skupini rekreativne in kulturne dejavnosti so se zvišale za 8,4 odstotka, obleke in obutve za 6,6 odstotka, alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov za 4,4 odstotka, zdravstvenih storitev za 3,5 odstotka, izobraževanje pa za 2,3 odstotka.

Na mesečni ravni so se najbolj, za 6,9 odstotka, zvišale cene v skupini obleka in obutev. Cene v skupini stanovanje, voda, električna energija, plin in drugi energenti so se od septembra do oktobra povzpele za 2,8 odstotka, hrana in brezalkoholne pijače pa so se podražile za en odstotek.

Hrana Neverjetno. Številke podražitev prejšnji mesec.

K višji inflaciji na letni ravni je v oktobru največ prispevala rast cen v skupini hrana in brezalkoholne pijače (5,11 odstotne točke), cen v skupini stanovanje, voda, električna energija, plin in drugi energenti (2,72 odstotne točke) in cen prevoza (1,69 odstotne točke).

Na letni ravni so se v povprečju najbolj dvignile cene v skupini energija, za 19,9 odstotka.

Najvišjo letno inflacijo na Hrvaškem so doslej zabeležili v septembru, ko je znašala 12,8 odstotka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 11:10 20. November 2022.

    Raje se ukvarjajajte z našini norimi podražitvami ,boste imeli dovolj dela!!!

  • 10:43 20. November 2022.

    Eh, tudi naša statistika višine podražitev ni ravno merilo podražitve hrane, obleke, goriv... Je kar podobno!

  • 09:27 20. November 2022.

    a ne dobijo kravatarji kmalu novo valuto €? in, ko dobijo novo valuto, se bo sploh še "malo" podražilo vse …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.