Svet
11691 ogledov

Neverjetno, kakšne nore podražitve na Hrvaškem

denar inflacija Profimedia V Sloveniji imamo še vedno zelo visoko inflacijo.
Cene življenjskih potrebščin na Hrvaškem so se oktobra na letni ravni dvignile za 13,2 odstotka, je objavil hrvaški statistični urad. Gre za novo najvišjo vrednost od začetka zbiranja podatkov. Najbolj, za 19,7 odstotka, so se v oktobru na letni ravni dvignile cene hrane in brezalkoholnih pijač.

V restavracijah in hotelih so se cene na letni ravni povzpele za 17,8 odstotka, cene v skupini stanovanje, voda, elektrika, plin in drugi energenti so se zvišale za 16,1 odstotka, cene pohištva in opreme za dom pa za 15,8 odstotka.

Prevoz je na letni ravni dražji za 11,5 odstotka, v skupini različnih dobrin in storitev pa so zabeležili 10,7-odstotno podražitev.

Cene v skupini rekreativne in kulturne dejavnosti so se zvišale za 8,4 odstotka, obleke in obutve za 6,6 odstotka, alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov za 4,4 odstotka, zdravstvenih storitev za 3,5 odstotka, izobraževanje pa za 2,3 odstotka.

Na mesečni ravni so se najbolj, za 6,9 odstotka, zvišale cene v skupini obleka in obutev. Cene v skupini stanovanje, voda, električna energija, plin in drugi energenti so se od septembra do oktobra povzpele za 2,8 odstotka, hrana in brezalkoholne pijače pa so se podražile za en odstotek.

trgovina nakupovanje živila Hrana Svet Neverjetno. Številke podražitev prejšnji mesec.

K višji inflaciji na letni ravni je v oktobru največ prispevala rast cen v skupini hrana in brezalkoholne pijače (5,11 odstotne točke), cen v skupini stanovanje, voda, električna energija, plin in drugi energenti (2,72 odstotne točke) in cen prevoza (1,69 odstotne točke).

Na letni ravni so se v povprečju najbolj dvignile cene v skupini energija, za 19,9 odstotka.

Najvišjo letno inflacijo na Hrvaškem so doslej zabeležili v septembru, ko je znašala 12,8 odstotka.

Komentarjev 3
  • jakec42 11:10 20.november 2022.

    Raje se ukvarjajajte z našini norimi podražitvami ,boste imeli dovolj dela!!!

  • Naklonsky 10:43 20.november 2022.

    Eh, tudi naša statistika višine podražitev ni ravno merilo podražitve hrane, obleke, goriv... Je kar podobno!

  • lojs 09:27 20.november 2022.

    a ne dobijo kravatarji kmalu novo valuto €? in, ko dobijo novo valuto, se bo sploh še "malo" podražilo vse skupaj ... zdej ko so našli grešnega kozla, torej rusa, folku ni težko pojasnit zakaj je vse držaje ... bo ...prikaži več pa ena skrb manj tudi za naše slovenčke, ki vsake toliko časa obiščejo svoj drugi dom v prelepi hrvatiji, no vsaj denarčkov ne bo treba menjat ... malo bo vse dražje, ampak kaj češ, se zgodi