Svet
1907 ogledov

Neverjetno. Številke podražitev prejšnji mesec.

trgovina nakupovanje živila Profimedia
Rekordne podražitve.

V Španiji so oktobra zabeležili rekorden skok cen hrane. Medletno so se zvišale za 15,4 odstotka, kar je največ, odkar so španski statistiki leta 1994 začeli tovrstne meritve. Na mesečni ravni je bila rast 2,3-odstotna, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Hrana se po vsem svetu draži že vse od ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela konec letošnjega februarja. Zaradi vojne je prišlo do omejitev ponudbe žit, to pa se je odrazilo tudi v Španiji. Ta država, k je tudi osrednji proizvajalec sadja in zelenjave v EU, pa se je poleti soočala še s hudo sušo, zaradi česar je imela slabši kmetijski pridelek.

Cene zelenjave so tako v četrtem največjem gospodarstvu v območju evra oktobra medletno porasle za 25,7 odstotka. Jajca so se podražila za 25,5 odstotka, žita za 22,1 odstotka.

Splošna inflacija je bila v Španiji minuli mesec v medletni primerjavi 7,3-odstotna, s čimer se je dodatno odmaknila od 38-letnega vrha, zabeleženega v juliju, ko je dosegla 10,8 odstotka.

Rast cen življenjskih stroškov se je sicer znižala le na račun padca cen električne energije. Ta se je v mesečni primerjavi pocenila za 22,5 odstotka. Za 6,4 odstotka so se oktobra glede na september znižale tudi cene plina.

Denar, evro Slovenija Znano, za koliko so se oktobra zvišale cene Trgovina Slovenija Četrti popis cen hrane: Takšne so ugotovitve

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • lojs 15:57 19.november 2022.

    manj bomo kupovali do te mere, da se navadimo živet z manj hrane oz. brez hrane ... verjetno bomo živeli od same prane, v duhovnem svetu ... in ker ne bo treba jest, ne bomo srali in odpade še strošek ...prikaži več wc papiraja in umivanja riti ... tako malo je potrebno, da je življenje ceneje, le zakaj se tega ni že prej kdo spomnil ... čudno

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 15:24 19.november 2022.

    Mah, vojna je samo izgovor. V redu, bomo pa manj kupivalli, pa trgovci/dobavitelji imejte zaloge in naj vam propadejo

  • lojs 12:32 19.november 2022.

    zadeva je pričakovana, sam sem se že dalj časa spraševal, kdaj bo prišlo do začetka kolapsa ... ta valuta € ima od samega začetka previsoko vrednost, folk je to že zdavnaj opazil, vsaka država po prevzemu €, vse podraži ... ...prikaži več ampak nič ne pomaga ... do sedaj še nisem slišal pametnega razloga za uvedbo € s strani državljanov, razen "ni treba menjat", wtf ... eu razpada kot sneg na soncu ... ko nastopi revščina, je zelo težko folk še kaj nabasat, ali pač