Slovenija
3618 ogledov

Četrti popis cen hrane: Takšne so ugotovitve

Trgovina
Tokrat je bil popis izveden tudi v tujini.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je danes predstavila rezultate četrtega popisa maloprodajnih cen prehranskih proizvodov med šestimi trgovci v Sloveniji, tokrat pa so izvedli tudi drugi popis cen v tujini.

Rezultati od začetka beleženja do zadnjega popisa kažejo, da se je povprečna cena košarice znižala za 16,4 odstotke. Od prejšnjega popisa se je cena iste košarice znižala za 1,35 odstotka in tako znaša 41,74 evrov. V četrtem popisu je bila zabeležena cena najcenejše košarice od samega začetka popisovanja, ki je v Tušu znašala 39,17 evra.

Tokratni popis je prinesel spremembo petih izdelkov, poleg poltrdega sira, mleka, zelja in korenja so k živilom dodali še med.

Popis cen živil. | Avtor: nasasuperhrana.si nasasuperhrana.si

Popis cen živil. | Avtor: nasasuperhrana.si nasasuperhrana.si

 

Naslednji popis z razširjeno košarico

V primerjavi s sosednjimi državami cene košarice stagnirajo oziroma so enake v Avstriji in na Hrvaškem, medtem ko se je v Italiji od prvega popisa v tujini dvignila za 9,8 odstotka. V Italiji je košarica stala 69,82 evra, v Avstriji 69,78 evra in na Hrvaškem 51,07 evra.

Naslednji popis bo izveden v drugem tednu novembra, ko bodo popisovalci upoštevali razširjeno košarico. Katera nova živila bodo še vključena vanjo, ministrica ni izdala.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je s septembrom začelo spremljati cene prehranskih proizvodov kot eden izmed ukrepov za omilitev draginje. Spletna stran Naša super hrana potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. V primerjalniku so prikazane redne in akcijske cene 15 skupin osnovnih živil in pet dodatnih sezonskih živil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 08:02 29.oktober 2022.

    uradna statistika izraža inflacijo v zadnjem mesecu, tile trgovci so pa pocenili ohohoh. pa dejte nas nehat farbat, pride komisija, pa vse isakno v akciji, čez 4 ure pa nazaj na redne cene. pa kerga imate v za osla ? no kerga ?