Neverjetno odkritje Japoncev

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Japonci imajo po novem še enkrat več otokov kot so jih do zdaj. Kako je to mogoče?
Oglej si celoten članek

Japonska je pravkar našla 7000 otokov, za katere ni vedela, da jih ima. Japonski urad za geoprostorske informacije (GSI) je z digitalnim kartografiranjem nedavno ugotovil, da je na japonskem ozemlju 14.125 otokov, kar je več kot dvakrat več od številke 6.852, ki je v uradni uporabi od leta 1987, ko je objavila poročilo japonske obalne straže.

Severni Jadran Severni Jadran še posebej ogrožen

Kako je to mogoče? Kot navaja CNN so pri GSI kot razlog navedli napredek v geodetski tehnologiji in podrobnosti zemljevidov, uporabljenih za štetje – ni pa to spremenilo zemeljske površine v posesti Japonske.

Slovenska obala "Petnajst let že hodim sem, a česa takega še nisem videl"

Foto: Žurnal24 jen_rast_japonska_istock

Številna ozemeljska vprašanja še odprta

Nove meritve vključujejo štetje vseh naravnih kopenskih območij z obsegom najmanj 100 metrov. Nova številka prav tako ne vključuje nobenih umetno zemljišče. Japonska ima sicer še vedno nekaj odprtih ozemeljskih sporov. Japonska zahteva južne Kurilske otoke, ki jih ima v lasti Rusija in, ki jih Tokio imenuje severna ozemlja, spor pa sega na konec druge svetovne vojne, ko so jih sovjetske čete prevzele od Japonske.

video Na jugu Japonske izbruhnil vulkan

Japonska prav tako trdi, da ima zgodovinske pravice do nenaseljenih otokov Senkaku v Vzhodnokitajskem morju, ki jih trenutno upravlja, vendar je Kitajska to trditev večkrat izpodbijala. Japonska in Južna Koreja medtem ostajata v več kot 70-letnem sporu glede suverenosti skupine otočkov, znanih kot Dokdo pri Seulu in Takešima pri Tokiu v Japonskem morju, ki ga Koreja imenuje Vzhodno morje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:31 4. Marec 2023.

    Lol:)

  • 15:50 4. Marec 2023.

    Dobro, da sploh vejo, da imajo sami sebe.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.