Svet
19243 ogledov

Neverjetno odkritje Japoncev

Tajfun Japonska Profimedia
Japonci imajo po novem še enkrat več otokov kot so jih do zdaj. Kako je to mogoče?

Japonska je pravkar našla 7000 otokov, za katere ni vedela, da jih ima. Japonski urad za geoprostorske informacije (GSI) je z digitalnim kartografiranjem nedavno ugotovil, da je na japonskem ozemlju 14.125 otokov, kar je več kot dvakrat več od številke 6.852, ki je v uradni uporabi od leta 1987, ko je objavila poročilo japonske obalne straže.

Tržaški Zaliv Severni Jadran Zdravje Severni Jadran še posebej ogrožen

Kako je to mogoče? Kot navaja CNN so pri GSI kot razlog navedli napredek v geodetski tehnologiji in podrobnosti zemljevidov, uporabljenih za štetje – ni pa to spremenilo zemeljske površine v posesti Japonske.

Smeti ob obali Slovenska obala Slovenija "Petnajst let že hodim sem, a česa takega še nisem videl"

jen_rast_japonska_istock | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Številna ozemeljska vprašanja še odprta

Nove meritve vključujejo štetje vseh naravnih kopenskih območij z obsegom najmanj 100 metrov. Nova številka prav tako ne vključuje nobenih umetno zemljišče. Japonska ima sicer še vedno nekaj odprtih ozemeljskih sporov. Japonska zahteva južne Kurilske otoke, ki jih ima v lasti Rusija in, ki jih Tokio imenuje severna ozemlja, spor pa sega na konec druge svetovne vojne, ko so jih sovjetske čete prevzele od Japonske.

Izbruh vulkana na Japonskem video Svet Na jugu Japonske izbruhnil vulkan

Japonska prav tako trdi, da ima zgodovinske pravice do nenaseljenih otokov Senkaku v Vzhodnokitajskem morju, ki jih trenutno upravlja, vendar je Kitajska to trditev večkrat izpodbijala. Japonska in Južna Koreja medtem ostajata v več kot 70-letnem sporu glede suverenosti skupine otočkov, znanih kot Dokdo pri Seulu in Takešima pri Tokiu v Japonskem morju, ki ga Koreja imenuje Vzhodno morje.

Komentarjev 2
  • Kmodri 19:31 04.marec 2023.

    Lol:)

  • janči 15:50 04.marec 2023.

    Dobro, da sploh vejo, da imajo sami sebe.