Slovenija
17149 ogledov

"Petnajst let že hodim sem, a česa takega še nisem videl"

Smeti ob obali
1/13
I. H.
Potem ko so slovensko obalo pred sezono očistili, smo sedaj priča takšni klavrni podobi.

"Petnajst let že hodim sem, a česa takega še nisem videl," nam je dejal mimoidoči na plaži pred Strunjanom. Kupe smeti v morju smo opazili že v Kopru, obala pa je, kakor prikazujejo fotografije, popolnoma zasmetena tudi med Izolo in Strunjanom. 

Morski tokovi so večje količine odpadkov na slovensko obalo naplavili v zadnjih dneh, ki jih agencija za vode, uprava za pomorstvo ter komunalne službe že odstranjujejo. 

Problem severnega Jadrana in Sredozemlja

Direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec je za STA povedal, da gre za širši problem tega dela Sredozemlja, sanacija pa bo trajala, dokler bosta veter in morski tok odpadke nosila k nam. 

Smeti ob obali | Avtor: I. H. I. H.

Odpadki izvirajo iz reke Pad

Odpadki po nekaterih ocenah izvirajo iz reke Pad oz. severa Italije. Vodja sektorja za varovanje obalnega morja Arturo Steffe je za Primorske novice povedal, da so prve plavajoče pasove odpadkov v našem morju opazil v nedeljo in da je ekipa že od takrat na delu.

“To je problem celotnega Jadrana. Zdaj so morski tokovi na žalost vse to prinesli k nam. Ne gre za neko novo onesnaženje, ampak za odpadke, ki plavajo že dolgo in krožijo po Jadranu,” je dejal za časnik.

Smeti ob obali | Avtor: I. H. I. H.
Čistilna akcija ob 16. uri

Komunalno podjetje Marjetica Koper, ki že čisti slovensko obalo, skupaj z županom Borisom Popovičem poziva vse občane, da se danes ob 16. uri pridružijo čistilni akciji za lepše in čisto okolje. "Vsaka pomoč bo še kako dobrodošla," so zapisali. "Stopimo skupaj za lepše in bolj čisto okolje."

Slovenska obala je bila sicer pred letošnjo sezono povsem očiščena. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 14:03 03.maj 2018.

    Kaj Popovići , Pahorji , Kučani nič več ne čistijo okolja ?

  • Avatar praufo
    praufo 13:10 03.maj 2018.

    problemi izvira iz reke Pad ... no mogoče bi pa kdo lahko poklical tele gajstne italijane, pa kaj rekel, recimo kdo od politikov ... ali pač ne, da se ne bi zamerili, ... lepo vas prosim, pregrešno drag sup je ...prikaži več očitno za pobiranje odpadkov, groza ... sicer greste pa lahko na kakšne filipine, kjer je dnevno taka štala x 10 in plava vse ... skratka napredek, gospodarska rast in gore smeti, jah to je nabrž smisel življenja, zakaj pa ne, dokler se ne zadušimo, bo še šlo