Neverjetno. Številke podražitev prejšnji mesec.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Rekordne podražitve.
Oglej si celoten članek

V Španiji so oktobra zabeležili rekorden skok cen hrane. Medletno so se zvišale za 15,4 odstotka, kar je največ, odkar so španski statistiki leta 1994 začeli tovrstne meritve. Na mesečni ravni je bila rast 2,3-odstotna, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Hrana se po vsem svetu draži že vse od ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela konec letošnjega februarja. Zaradi vojne je prišlo do omejitev ponudbe žit, to pa se je odrazilo tudi v Španiji. Ta država, k je tudi osrednji proizvajalec sadja in zelenjave v EU, pa se je poleti soočala še s hudo sušo, zaradi česar je imela slabši kmetijski pridelek.

Cene zelenjave so tako v četrtem največjem gospodarstvu v območju evra oktobra medletno porasle za 25,7 odstotka. Jajca so se podražila za 25,5 odstotka, žita za 22,1 odstotka.

Splošna inflacija je bila v Španiji minuli mesec v medletni primerjavi 7,3-odstotna, s čimer se je dodatno odmaknila od 38-letnega vrha, zabeleženega v juliju, ko je dosegla 10,8 odstotka.

Rast cen življenjskih stroškov se je sicer znižala le na račun padca cen električne energije. Ta se je v mesečni primerjavi pocenila za 22,5 odstotka. Za 6,4 odstotka so se oktobra glede na september znižale tudi cene plina.

Slovenija Znano, za koliko so se oktobra zvišale cene Slovenija Četrti popis cen hrane: Takšne so ugotovitve

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 15:57 19. November 2022.

    manj bomo kupovali do te mere, da se navadimo živet z manj hrane oz. brez hrane ... verjetno bomo živeli …

  • 15:24 19. November 2022.

    Mah, vojna je samo izgovor. V redu, bomo pa manj kupivalli, pa trgovci/dobavitelji imejte zaloge in naj vam propadejo

  • 12:32 19. November 2022.

    zadeva je pričakovana, sam sem se že dalj časa spraševal, kdaj bo prišlo do začetka kolapsa ... ta valuta € …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.