Nova oborožitvena tekma?

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kitajska je napovedala povišanje izdatkov za obrambo za sedem odstotkov. Do njene napovedi prihaja le nekaj di potem, ko je ameriški predsednik napovedal, da bo obrambnemu proračunu namenil dodatnih 54 milijard dolarjev.
Oglej si celoten članek

Kitajska bo letos povečala izdatke za obrambo za "okoli sedem odstotkov", je danes povedala tiskovna predstavnica kitajske ljudske skupščine Fu Ying. "Moramo se zaščititi pred zunanjim vmešavanjem v spore," je dejala.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je pri tem imela v mislih ozemeljske spore v Južnokitajskem in Vzhodnokitajskem morju, kjer so spori Pekinga s sosedami zanetili nemir v regiji in sprožili kritike ZDA.

Do napovedi Kitajske prihaja nekaj dni potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump napovedal, da bo ameriškemu obrambnemu proračunu zagotovil dodatnih 54 milijard dolarjev. ZDA, ki imajo že sedaj največji obrambni proračun na svetu, bi ga s tem povečale za skoraj 10 odstotkov.

Za letos napovedana rast obrambnih izdatkov Kitajske je enaka lanski, ko je kitajska vlada prav tako napovedala sedemodstotno rast. Ta delež po poročanju nemške tiskovne agencije dpa predstavlja okoli 1,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

"Smo država v razvoju. Obstaja velika razlika med Kitajsko in ZDA," je glede primerjave z napovedmi Washingtona povedala Fu Ying. "Kitajsko povečanje zmožnosti bo prispevalo k ohranitvi miru in stabilnosti v regiji, ne nasprotno," je dodala.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 23:47 4. Marec 2017.

    Razlika je v smeri oboroževanja. Rusija in Kitajska vlagata v obrambno orožje kot so proti letalske rakete in podobno, norci …

  • 13:54 4. Marec 2017.

    to je posledica ekonomije, ki raste v nedogled in menjalnega sredstva (keša), ki nima nobenega kritja, zaslužili bodo pač proizvajalci …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.