Svet
21 ogledov

Nova oborožitvena tekma?

rakete Reuters
Kitajska je napovedala povišanje izdatkov za obrambo za sedem odstotkov. Do njene napovedi prihaja le nekaj di potem, ko je ameriški predsednik napovedal, da bo obrambnemu proračunu namenil dodatnih 54 milijard dolarjev.

Kitajska bo letos povečala izdatke za obrambo za "okoli sedem odstotkov", je danes povedala tiskovna predstavnica kitajske ljudske skupščine Fu Ying. "Moramo se zaščititi pred zunanjim vmešavanjem v spore," je dejala.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je pri tem imela v mislih ozemeljske spore v Južnokitajskem in Vzhodnokitajskem morju, kjer so spori Pekinga s sosedami zanetili nemir v regiji in sprožili kritike ZDA.

Do napovedi Kitajske prihaja nekaj dni potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump napovedal, da bo ameriškemu obrambnemu proračunu zagotovil dodatnih 54 milijard dolarjev. ZDA, ki imajo že sedaj največji obrambni proračun na svetu, bi ga s tem povečale za skoraj 10 odstotkov.

Za letos napovedana rast obrambnih izdatkov Kitajske je enaka lanski, ko je kitajska vlada prav tako napovedala sedemodstotno rast. Ta delež po poročanju nemške tiskovne agencije dpa predstavlja okoli 1,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

"Smo država v razvoju. Obstaja velika razlika med Kitajsko in ZDA," je glede primerjave z napovedmi Washingtona povedala Fu Ying. "Kitajsko povečanje zmožnosti bo prispevalo k ohranitvi miru in stabilnosti v regiji, ne nasprotno," je dodala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • izRODEk 23:47 04.marec 2017.

    Razlika je v smeri oboroževanja. Rusija in Kitajska vlagata v obrambno orožje kot so proti letalske rakete in podobno, norci iz ZDA pa v letalonosilke in letala, ki napadajo.Dejstvo je, da bi bilo potrebno severno ameriko z bombami ...prikaži več zravnati z zemljo. Ti psihopati vzpostavljajo pogoje za 3. svetovno vojno. Če jih ne bomo ustavili, jim bo uspelo. Potem bo pravzaprav popolnoma vseeno, kdo je začel in kdo bo zmagal, ostalo ne bo kaj dosti.Smrt ZDA, smrt kapitalizmu - svoboda narodu! Živel mir!

  • Avatar praufo
    praufo 13:54 04.marec 2017.

    to je posledica ekonomije, ki raste v nedogled in menjalnega sredstva (keša), ki nima nobenega kritja, zaslužili bodo pač proizvajalci orožja, država se bo pa zadolževala, kar je dopustno v nedogled ... je pa smešno da z dodatnim oboroževanjem zagotoviš ...prikaži več več varnosti, analogija je torej, če imaš občutek, da te sosed ogroža (ne vem s čim), si nabaviš pištolj, in mu ga malo nastaviš na čelo, on se ustraši in je malo bolj pohleven, potiho si pa še on nabavi kakšno orožje in ga pokaže kar tako ali pa ga celo uperi v nasprotnega soseda - tebe ... in krog je zaključen ... no zgodba je izmišljena, tako kot je zgodba o varnosti in oboroževanju, varen je tisti, ki ma dost keša pod palcem