Novo o nesreči avtobusa: "Nihče okoli vratu ne nosi obeska z imenom"

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Potniki nesrečnega poljskega avtobusa, ki se zdravijo v hrvaških bolnišnicah, so večinoma v stabilnem stanju, poročajo hrvaški mediji.
Oglej si celoten članek

Spomnimo: poljski avtobus z dvema voznikoma in 42 potniki je na poti v Međugorje v soboto zgodaj zjutraj zletel s ceste na avtocesti Varaždin–Zagreb, v prometni nesreči pa je umrlo 12 potnikov, 19 pa jih je bilo težje poškodovanih.

HRT danes poroča, da so pacienti, ki se zdravijo v hrvaških bolnišnicah, večinoma v stabilnem stanju. Tisti, ki so že dovolj okrevali, so že dobili odpustnice iz bolnišnic in so se že lahko odpravili domov na Poljsko. Osem pacientov še okreva na zagrebški travmatološki kliniki, pet jih je v Kliničnem centru Zagreb, v bolnišnici Dubrava pa jih je še šesterica, vsi pa so po podatkih HRT-ja v stabilnem stanju. Poškodovanci naj bi se že slišali z družinami. Zaenkrat se še ne ve, kdaj bodo lahko odpotovali domov, a naj bi se to zgodilo že v prihodnjih dneh, dodajo hrvaški mediji.

Svet Preživeli potnik spregovoril o nesreči

"Vseh osem pacientov, ki so bili sprejeti na Travmatološko kliniko, so dobro. Sedem jih je potrebovalo operacije, ki so bile izvedene med vikendom. Trije pacienti so na intenzivni negi, a so po operaciji v stabilnem stanju," izjavo kirurga, ortopeda in travmatologa Maria Malovića prenaša hrvaški HRT.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL prometna nesreča poljski avtobus Hrvaška

Sicer pa so s Poljske prišle številne kritike, da identifikacija umrlih traja predolgo. Tudi zato so na Veleposlaništvu Republike Poljske v Zagrebu v nedeljo objavili obsežno pojasnilo, zakaj vse skupaj tako dolgo traja. Z javnostjo so zapis delili kar na svojem Facebook profilu.

"Nihče od potnikov okoli vratu ne nosi vojaške identifikacijske ploščice z osebnimi podatki. Nihče niti ne potuje z dokumenti v žepu. Ti so običajno v ročni prtljagi (torbici, nahrbtniku itd.) in se nahajajo v bližini lastnika. V času nesreče se ročna prtljaga zaradi sile udarca premakne, tudi za več metrov. Reševalci, ki pridejo na kraj nesreče, rešujejo ljudi, ne njihove prtljage z dokumenti. Če je nekdo pri zavesti, je njegovo identiteto mogoče zlahka ugotoviti. Pri pokojnih in nezavestnih pa to ni mogoče," so med drugim zapisali v pojasnilu, potem ko so s Poljske kar deževale kritike o prepočasni identifikaciji umrlih in poškodovanih. Številne družine so tako več deset ur ostale v negotovosti, kaj se je zgodilo z njihovimi družinskimi člani.

Svet Organizator izleta: "Tudi jaz bi moral biti na avtobusu z njimi"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 20:43 8. Avgust 2022.

    Čez nekaj ur jim je uspelo popraviti naslov - bravo novinar/ka.

  • 14:08 8. Avgust 2022.

    Katastrofa! lančič - pasja ovratnica, pa kje ti novinar ali novinarka živiš??? Če ne znaš hrvaščine, vprašaj tistega, ki zna, …

  • 11:33 8. Avgust 2022.

    Ma lepo vas prosim... kakšne pasje ovratnice, dajte vsaj pravilno prevesti hrvaške besede. Pravilno bi se glasilo: NIhče od potnikov …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.