Svet
33207 ogledov

Preživeli potnik spregovoril o nesreči

potnik poljski avtobus nesreča Lovro Domitrovic/PIXSELL
"Boli me glava, boli me v prsih, ko diham," pravi eden lažje poškodovanih potnikov s poljskega avtobusa.

Roman Wilenski je imel srečo v nesreči. Bil je na poljskem avtobusu, ki je bil zjutraj udeležen v hudi prometni nesreči v bližini Varaždina, v kateri je umrlo 12 potnikov. 

Wilenski je na zdravljenju v bolnišnici Dubrava. "Boli me glava, boli me v prsih, ko diham. Nogo imam poškodovano," je povedal. "Dolgo smo se vozili, iz Varšave. Šli smo v Medžugorje. Veliko nas je bilo na avtobusu. Trenutka nesreče se ne spominjam." 

Nesreča | Avtor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

"Bilo je katastrofalno, tega ne vidiš vsak dan"

Stjepan Jakopčić je bil eden tistih, ki so prvi prišli na kraj nesreče, v kateri je zjutraj na hrvaški avtocesti umrlo 12 ljudi. Ob prihodu na kraj je bilo slišati ponesrečence, ki so klicali na pomoč, vpili od bolečin. "Bili so v šoku, a tudi za nas je bil to šok. Potniki so bili pod sedeži, nekateri niso kazali znakov življenja, nekateri so bili še živi. Ljudje v zadnjem delu avtobusa so bili lažje poškodovani, praktično brez prask. Prednji del avtobus pa je bil popolnoma uničen, prvega dela ni bilo. Sedeži so bili zbiti skupaj. Predstavljajte si 12-metrski avtobus, od tega treh metrov ni bilo več," je za 24sata dejal Jakopčić. 

Po prihodu na teren so takoj poklicali dodatno pomoč, saj je bilo jasno, da gre za posebej težko situacijo. Pri tem je pohvalil vse nujne službe za hiter in profesionalen odziv. 

prometna nesreča poljski avtobus Hrvaška | Avtor: Zeljko Lukunic/PIXSELL Zeljko Lukunic/PIXSELL

Identiteta nekaterih še ni znana

Ogled kraja nesreče je končan, vzrok za nesrečo pa še ni znan. S posnetkov nadzornih kamer, ki so nazadnje avtobus ujele sedem minut pred nesrečo, ni videti, da bi avtobus imel kakšne težave. Vse kaže na to, da je voznik izgubil nadzor nad vozilom, kaj pa je bil vzrok, da je avtobus zapeljal izven ceste, ni znano. 

Na avtobusu je bilo 44 ljudi, od tega 42 potnikov in dva voznika. Na zdravljenju v več hrvaških bolnišnicah je 32 ljudi, dvanajst jih je v nesreči umrlo. 

Nesreča | Avtor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

"Identiteta nekaterih še ni znana, tako da njihove družine še niso bile obveščene. Imamo pacientko, ki ima zlomljeno čeljust in roko in nam ne more ne povedati ne napisati, kdo je. Nekateri ne morejo govoriti, pri sebi pa nimajo dokumentov," so pojasnili v KC Dubrava. Na pomoč pri identifikaciji jim bo priskočila poljska policija. 

Na zdravljenju v bolnišnici v Varaždinu ostaja enajst oseb, od tega pet na oddelku intenzivne terapije, trije na oddelku nevrokirurgije in trije na oddelku travmatologije. Nihče od njih naj ne bi bil v smrtni nevarnosti, je dejal direktor bolnišnice v Varaždinu Damir Poljak

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 22:32 06.avgust 2022.

    Vatikan bi jih lahko razglasil za svetnike. 12 poljskih mučenikov, hehehe.