Oči danes uprte v Madžarsko in Srbijo

Foto: EPA
Foto: EPA
Nedelja bi lahko prinesla tektonske spremembe na Madžarskem in v Srbiji, ki bodo v prihodnje vplivale tudi na politično in gospodarsko dogajanje v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Srbija in Madžarska sta n veliki zgodovinski prelomnici. Nedelja prinaša volitve, v Srbiji predsedniški, parlamentarni in lokalni, na Madžarskem pa Viktora Orbana čakajo nikoli bolj nepredvidljive volitve. Tako Orban kot Aleksandar Vučić sta v kampanjo vložila na milijone evrov, da bi lahko še naprej nadaljevala z samodržnim slogom vladanja.

Slovenija Velika zaveznika Janša in Orban podpisala sporazum: Odkrili smo nove potenciale

Na Madžarskem napeto

Madžari bodo danes odločali, ali bo premier Viktor Orban ostal na oblasti še četrti zaporedni mandat, ali pa bo moral oblast prepustiti opoziciji. Možno naj bi bilo oboje, a ankete dajejo nekaj več možnosti za zmago Orbanovi stranki Fidesz. Zahvala za to gre v veliki meri ubogljivim medijem, v katerih opozicija praktično ni prišla do besede.

Foto: Vlada RS Viktor Orban

Slovenija Orban obtožil Zelenskega, da igra

Vladajočim v prid dela tudi volilni sistem, ki ga je Fidesz s pomočjo dvotretjinske večine v parlamentu v minulih letih dodobra spremenil sebi v prid - med drugim z zarisovanjem meja volilnih okrožij in razširitvijo volilne pravice na etnične Madžare v tujini, ki praviloma družno glasujejo zanj.

Istočasno bo potekal vladni referendum o spornem zakonu, ki naj bi zaščitil mladoletne pred propagando LGBTIQ.

Visoka volilna udeležba naj bi šla v prid Orbanu, a po drugi strani je izziv opozicije, da v čim večji meri mobilizira svoje potencialne podpornike, ki so se v anketah izrekali za še neodločene.

Zaradi dvomov v legitimnost in poštenost volitev se je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi odločila, da na Madžarsko pošlje več kot 200 mednarodnih opazovalcev.

Opozicija, ki je bila dolga leta povsem razklana, je lani uspela združiti moči in se je povezala za skupnim premierskim kandidatom, nestrankarskim konservativnim županom mesta Hodmezovasarhely Petrom Marki-Zayem. S tem so se po dolgem času odprle realne možnosti za menjavo oblasti.

Ena od osrednjih predvolilnih tem je bila vojna v Ukrajini, kar pa Orbanu kljub večletnemu paktiranju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom sodeč po anketah ni škodilo, prej koristilo.

V Srbiji presenečenj ni pričakovati

Favorit predsedniških volitev je srbski predsednik Aleksandar Vučić, favorit parlamentarnih pa njegova Srbska napredna stranka (SNS). V nasprotju z zadnjimi parlamentarnimi volitvami se bo volitev udeležila tudi opozicija.

Foto: Epa Novak Đoković Aleksandar Vučić

Za Vučića bi bil to drugi predsedniški mandat, njegova stranka SNS pa je v Srbiji na oblasti že od zmage na parlamentarnih volitvah leta 2012.

saj ni res, pa je Bizaren posnetek: Vučić pozdravlja gole stene, Orban vidno začuden

Ankete kažejo, da bi Vučić lahko dobil 60 odstotkov glasov in si zagotovil zmago v prvem krogu. Predsedniških kandidatov je sicer osem, njegov najresnejši protikandidat pa je Zdravko Ponoš, predstavnik koalicije Združeni za zmago Srbije. Zadnje ankete mu pripisujejo okoli 19 odstotkov glasov.

Zadnje predsedniške volitve v Srbiji so bile pred petimi leti, ko je Vučić zmagal s 55 odstotki glasov, zadnje parlamentarne pa pred dvema letoma. Parlamentarne volitve so takrat potekale ob bojkotu glavnih opozicijskih strank, kar je omogočilo prepričljivo zmago strank koalicije. Vučićeva SNS je dobila 188 od 250 poslanskih sedežev, Dačićevi socialisti pa 32 sedežev.

V Srbiji je po podatkih republiške volilne komisije 6,5 milijona volilnih upravičencev, a poznavalci ocenjujejo, da jih je v resnici več kot milijon manj.

SNS in njenim koalicijskim partnerjem s Socialistično partijo Srbije (SPS) na čelu ankete pripisujejo 63 odstotkov glasov. Socialistom Ivice Dačića se obeta nekaj manj kot 10 odstotkov glasov.

Nad Orbana ''Poceni ruska nafta je Madžarski bolj pomembna od ukrajinske krvi''

Vodilno opozicijsko koalicijo, zbrano na listi Združeni za zmago Srbije, sestavljajo Stranka svobode in pravice Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića, Demokratska stranka Zorana Lutovca ter nekaj mestnih gibanj in sindikatov. Dobila bi lahko okoli 14 odstotkov glasov, verjame pa, da bi lahko osvojila tudi večino v beograjski skupščini.

Čez parlamentarni prag, za katerega so potrebni najmanj trije odstotki glasov, bi lahko prišlo še pet ali šest strank in koalicij.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 10:07 3. April 2022.

    Brez Orbana ni Madžarske in Evrope, slednja bo v nekaj mesecih na kolenih.

  • Syn
    08:28 3. April 2022.

    Če Madžari vedo kaj je dobro za njih, bodo Orbana pustili na oblasti. On je še en izmed zelo redkih …

  • 08:27 3. April 2022.

    Orban bo Janezu pokazal kje je mesto avtokratom in absolutistom...Na smetišču zgodovine z zamreženimi okni..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.