Slovenija
3307 ogledov

Orban obtožil Zelenskega, da igra

Viktor Orban Vlada RS
Zelenski je pozval madžarskega premierja, naj izbere stran. Orban je v odzivu namignil, da ukrajinski predsednik igra.

Madžarski premier Viktor Orban se je v nedeljo na madžarskem nacionalnem radiu odzval po tem, ko ga je Zelenski v četrtek med vrhom voditeljev EU izpostavil zaradi dvoumnega stališča do Moskve.

Od madžarskega kolega je zahteval, da se jasno opredeli, na kateri strani v konfliktu stoji Madžarska, saj država okleva pri sprejetju sankcij in dovoljenju za prevoz orožja čez svoje ozemlje. Hkrati se je evropskim državam zahvalil za sprejete sankcije, čeprav so prišle ''nekoliko pozno''. "Poslušaj, Viktor, ali veš, kaj se dogaja v Mariupolju?" ga je ukrajinski predsednik pozval k razmisleku.

Orban se je v intervjuju za nacionalni radio strinjal s komentarjem voditeljice Katalin Nagy, da "lahko samo profesionalni igralec gleda v kamero način, kako je to storil Zelenski". Obenem je dejal, da se pri svojem delu zanaša na svoje znanje prava, medtem ko ukrajinski predsednik črpa iz svoje igralske preteklosti, poroča Telex.

Zelenski in Orban sta po izobrazbi pravnika

Oba politika sta sicer diplomirana pravnika, čeprav nobeden ni delal v stroki. Zelenski je svojo diplomo pridobil na kijevski univerzi leta 2000, v svoji karieri pa se je posvečal tudi igralstvu, čemur se je madžarski premier posmehoval."Sem pravnik in živim z znanjem, ki sem ga pridobil v svetu prava," je dejal Orbán, ki je leta 1987 diplomiral na pravni fakulteti univerze ELTE v Budimpešti. "Če si igralec, potem živiš in ​​delaš z znanjem, pridobljenem kot igralec," je dodal.

Orban je še ocenil, da ukrajinska stran zahteva "popolno zaustavitev madžarskega gospodarstva". "Naredili bomo vse, kar lahko, vendar ne morejo zahtevati, da se uničimo zanje," je dejal. V intervjuju je tudi zavrnil idejo o pošiljanju mirovne misije v Ukrajino, ker tam ni miru. Ocenil je, da je mogoče mirovne sile poslati le na ozemlje, kjer velja premirje.

Orbanov tiskovni predstavnik Zoltán Kovács je sicer v izjavi že zavrnil zahteve Zelenskega po pošiljanju orožja Ukrajini in prepovedi dobave ruske energije, saj je ta "v nasprotju z interesi Madžarske". Dodal je, da bi "zapiranje pip za nafto in plin pomenilo, da bi madžarske družine plačale ceno za vojno".

Vodja madžarske opozicije Peter Márki-Záy, ki se na parlamentarnih volitvah 3. aprila bori, da bi po 12 letih zamenjal Orbana, je dejal, da je Orban prinesel "sramoto na Madžarsko", da se je osamil in izgubil zaveznike. "Viden je kot Putinov privrženec na zahodu,'' je ocenil.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 29
 • Avatar mahatma2
  mahatma2 14:51 28.marec 2022.

  Res ne vem zakaj bi se moral Orban po komandi Zelenskega odločiti in se postaviti na stran Ukrajine. Če bi se naredila anketa med ljudmi z vprašanjem, ali ima Zelenski prav , da vztraja v zahtevah kot je vstop v ...prikaži več NATO in v Evropo za ceno vojne , ali pa bi bilo bolje ,če bi gradil prijateljske odnose z Rusi in Rusijo bi stavil , da bi ljudje obkrožili zadnji odgovor in to vsaj 90%

 • eminenca 14:27 28.marec 2022.

  edini komentar je "minister jajo pa nič" ... hmm, kje sem že to prebral, ne vem nev neke pravljice . wtf

 • jakec1575 13:01 28.marec 2022.

  Najbolj grozno je, da je v slovenskih medijih vojna izginila. Ljudje pa se kar umirajo. Mediji sosednjih drzav se vedno porocajo o vojni