Slovenija
3913 ogledov

Velika zaveznika Janša in Orban podpisala sporazum: Odkrili smo nove potenciale

Orban Janša Vlada RS
Srečanje Orban-Janša.

Politična zaveznika Viktor Orban in Janez Janša sta se, tako kot pred parlamentarnimi volitvami leta 2018, sestala v Lendavi. Podpisala bosta sporazum o sodelovanju vlad pri razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje. 

 | Avtor:

Na tej podlagi sporazuma bo oblikovan razvojni program, v katerem bodo zagotovljena dodatna finančna sredstva za obdobje 2022-2026, ki bodo omogočila odpravljanje zaostankov tako v gospodarskem razvoju kot pri zagotavljanju ustreznega okolja za delovanje manjšinskih medijev, kulturnih in izobraževalnih ustanov. "V naslednjih petih letih bo investirano za razvoj manjšin na obeh straneh pet milijonov evrov, kar bo bistveno pomagalo na gospodarskem in socialnem razvoju manjšin," je pojasnil slovenski premier. Zahvalil se je poslancu madžarske narodne manjšine Ferencu Horvathu in spomnil, da je bil sporazum njegova ideja.

Do srečanja Janše in Orbana, ki sta v EU trdna zaveznika, sicer prihaja pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo na Madžarskem tri tedne pred volitvami v Sloveniji.
 

Zelo intenzivni odnosi

Med državama se je v času vlade Janeza Janše razvili zelo intenzivni odnosi. Med junijem in septembrom je Orban v Slovenijo pripotoval štirikrat. "Ugotovili smo, da je veliko tega, za kar smo se dogovorili 15. septembra v Celju uresničeno. Naredili smo konkretne korake naprej, ko gre za povezljivost energetskih sistemov obeh držav, mislim tukaj na daljnovod in tudi plinsko povezavo. V tem času se je okrepilo tudi splošno gospodarsko in trgovinsko sodelovanje," poudarja Janša. 

Madžarska je sedma zunajtrgovinska partnerica Slovenije, porast blagovne menjave med obema stranema je v zadnjem letu po besedah Janše 20 odstoten. "To kaže na to, da so gospodarstveniki na obeh straneh meje odkrili potenciale, ki doslej niso bili izkoriščeni. Ti potenciali so še bistveno večji in z veseljem rečem, da jih bomo v prihodnje še z velikim veseljem nadgradili in izkoristili."

Do srečanja Orban - Janša je prišlo v času, ko se Slovenija odloča, ali bo uveljavila predkupno pravico države pri prodaji Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi, ki ga sklad prodaja madžarskemu investitorju. "Kar se tiče uveljavljanja predkupne pravice do nakupa ob prodaji Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi, ta manjšinski delež tuji sklad prodaja nekemu drugemu skladu, mislim, da ravno zdaj poteka dopisna seja slovenske vlade na podlagi predloga, da se dokapitalizira SDH za vsoto, ki mu omogoča, da uveljavi predkupno pravico,” pravi Janša.

“Načelo je, da je Slovenija od Slovencev, Madžarska pa je od Madžarov. Obe državi se lahko odločita, kaj želita storiti s svojo usodo,” pa je dejal Orban.

"Pogovarjali smo se tudi o medsebojnih podporah, ko gre za mednarodno vlogo obeh držav, za kandidature pri vodenju Generalne skupščine OZN in kandidaturo Slovenije za nestalno članico varnostnega sveta pa tudi o izzivih, ki jih prinaša nestabilno okolje v Evropi, predvsem v vzhodni soseščini, delno tudi na Balkanu, kot je bilo to septembra," je še povedal Janša. 

"Zagotovo sta se danes srečala dva zelo optimistična predsednika vlade," je dejal madžarski premier Viktor Orban. “Zelo pomemben se mi zdi ta sporazum, ki smo ga danes podpisali, ne le zaradi vsebine, ampak zato, ker sporazum ne koristi le tukaj živečim, ampak vsem Madžarom in vsem Slovencem. Krepi prijateljstvo med dvema državama in zavezništvo med dvema državama. Živeli bomo v časih, kjer bo prijateljstvo najbolj cenjena valuta,” je poudaril Orban. 

"Smo na isti valovni dolžini"

Čeprav sta obe državi v predvolilnem času, volitve bodo na Madžarskem in v Sloveniji aprila, po besedah Janše "ne smemo pozabiti na zadeve, ki presegajo dnevno politično dogajanje. Sodelovanje med prijateljskima državama je nekaj, kar presega predvolilni čas." 

Orban je poudaril, da se pripravljajo na zmago, prav tako namerava zmagati v Sloveniji Janša. “Ne želim se vtikati v slovenske volitve, vendar madžarska vlada upošteva krščansko tradicijo. Sedaj smo na isti politični valovni dolžini, če razmišljamo o skupni biti, smo si zdaj blizu, ker čutimo, da enako mislijo tudi na Slovenskem. Na levi strani so nekoliko drugačni. Zadnjih nekaj let smatram za posebna leta, saj je tako na Madžarskem kot v Sloveniji delovala desna vlada in želim si, da bi to ostalo enako,” je dejal Orban. "Skrbi nas opozicijska koalicija, ki se je vzpostavila na Madžarskem. Ima čudne primesi fašizma in komunizma," pa pravi Janša. 

Janša: Koraki na zeleni prehod so bili prehitri

Janša je v odgovoru na vprašanje glede energetske revščine menil, da je poleg podražitve energentov del vzrokov tudi v prehitrih korakih v takoimenovani zeleni prehod. "Evropska unija bo morala najti ustrezno ravnotežje in zagotoviti, da zeleni prehod ne bo še poglabljal energetske revščine in da zaradi tega ne bi vse padlo v vodo, tako kot je že enkrat,” je dejal Janša, ki pozdravlja akt EU v katerem sta zemeljski plin in jedrska energija vključeni v zeleni prehod. “Če se delaš, kot da imaš dovolj alternativnih virov in med njimi ni jedrske energije, potem prodajaš iluzijo,” je dejal.

Janša je omenil tudi sejo državnega zbora, na kateri se razpravlja o pomoči na področju energetike, s katero "močno razbremenjujemo porabnike električne energije in drugih energetskih virov."

"Odločali bosta ZDA in Rusija"

Predsednik madžarske vlade Orban pa je poudaril, da EU ni bila pripravljena na draženje energentov. “Ker niso vgradili varovalk za te podražitve in so pustili finančnim špekulantom na trg, smo namesto počasne dražitve dosegli to, da je prišlo do hitrega porasta cen. Imeti moramo nov načrt. Če bomo silili v prejšnji načrt, bodo iz Bruslja naredili veliko škodo mnogim državam.”  

“Moj prvi vtis je, da obstaja popolna enotnost v Evropi in je treba narediti vse, da se situacija deeskalira. Kakršnokoli rožljanje z orožjem na meji z Ukrajino nas od tega oddaljuje," je glede zaostrovanja odnosov v Ukrajini dejal Janša. “Glede na sedanjo stopnjo razvoja vojaške tehnologije kakršnakoli eskalacija konflikta ne prinaša zmagovalcev,” je menil Janša. Orban je z Janšo “popolnoma soglašal”. "Če pogledate Evropo, boste videli, da nima tolikšne vojaške moči, ki bi bila primerljiva z rusko. Dokler nima primerljive moči, o tem ne bomo odločali sami, ampak bosta odločali Rusija in ZDA,” je dejal madžarski premier in spomnil, da je Madžarska soseda Ukrajine in zato pod ogromnim pritiskom, če bodo stvari ušle izpod kontrole ter izrazil bojazen pred velikim migracijskim pritiskom iz Ukrajine. 

 

 

 

 

Komentarjev 24
  • Avatar Antikrist
    Antikrist 14:30 21.februar 2022.

    Nekoč zagrizena komunista, zdaja pa zagrizena fašista! Vajin čas se izteka! Tik, tak, tak, tak...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:17 21.februar 2022.

    In prišel je čas, ko bo Janez moral začeti poravnavati svoje dolgove "velikemu" Orbanu. Ježa jebal bo pa narod!

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 13:47 21.februar 2022.

    torej januzl podpira širjenje mađarstva v sloveniji. temu namenja več skrbi in sredstev kot clevencem.