Od vlade terjajo strožje ukrepe

Foto: Epa
Foto: Epa
Situacija je maksimalno tvegana, izpostavljajo.
Oglej si celoten članek

Severna španska pokrajina Kastija in Leon je danes odredila zapiranje lokalov in restavracij ter s strani španske vlade zahtevala strožje ukrepe v smeri zajezitve širjenja novega koronavirusa v enem od najhujših žarišč v Evropi. 

"Situacija je maksimalno tvegana," je izpostavil predsednik regionalne vlade Alfonso Fernández Mañueco, ki je pri tem napovedal ukrepe o zapiranju lokalov, ki bodo stopili v veljavo v petek. 

V pokrajini z mesti, kot so Salamanca, Ávila i Valladolid, živi 2,4 milijona prebivalcev. Regionalna vlada je s strani uradnega Madrida zahtvala strožje ukrepe, ki jih sama zaradi zakonskih okvirjev ne more. 

Med šestmesečnim izrednim stanjem, ki so ga razglasili prejšnji teden, regionalne oblasti lahko uvedejo policijsko uro in zaprejo poslovne objekte, pri čemer ne morejo s strani prebivalcev zahtevati, da ostanejo doma. Za tovrstno zapiranje je potrebna avtorizacija osrednje vlade v Madridu. 

Za razliko od Francije, Nemčije, Britanije, ki so razglasile popolno zapiranje širom države, v Španiji vsaka od 17 pokrajin sama uvaja ukrepe, kar zadnje dni povzroča veliko nejasnosti med državljani. 

Koronavirus IJS v prognozi epidemije covid-19 sporoča slabo novico

Potrdilo za izhod iz hiše 

V 14-tih pokrajinah, vključujoč Madrid, je prepovedan izhod iz hiš brez utemeljenega razloga. Kazen za izhod iz pokrajine brez pisnega potrdila delodajalca ali nekega drugega utemeljenega razloga, je predvidena kazen 600 evrov. 

Katalonija, turistično in industrijsko bogata regija s 7,5 milijoni prebivalcev, je pred dvema tednoma zaprla lokale in restavracije ter kulturne dogodke. Tudi tu je neutemeljen izhod iz hiše prepovedan. 

Hkrati so bili lokali v Madridu polni med prazničnim podaljšanim koncem tedna, obratovali so do 23. ure. 

V Španiji se je od marca naprej z novim koronavirusom okužilo 1,2 milijona prebivalcev, umrlo jih je 36.257. 

Covid-19 "Preboleval sem s hčerko, mislil sem, da ne bom zdržal doma"

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 17:38 3. November 2020.

    A o producentu virusa pa še kar nič? A je še vedno kriv netopir iz Wuhana? Kar naenkrat je biološki …

  • 17:35 3. November 2020.

    globalni teroristi dobro napredujejo, ovce poslušno nasedajo

  • 17:15 3. November 2020.

    To je definitivno zaradi Špancev, ki so korono prinesli iz Hrvaške. Slovenska vlada je pa kriva, ker so jih neovirano …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.