Slovenija
17709 ogledov

"Preboleval sem s hčerko, mislil sem, da ne bom zdržal doma"

Covid-19 v bolnišnici Epa
V. d. direktorja SB Celje poziva vse, da se držijo ukrepov in poskušajo izogniti okužbi.

Ob 4587 opravljenih testih so včeraj v Sloveniji potrdili 1176 novih okužb z virusom sars-cov-2. "Število okužb še vedno narašča, a to naraščanje ni več tako strmo," je na današnji tiskovni konferenci optimistično povedal uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "Razmere so se v zadnjem tednu oktobra kar nekoliko popravile, okužb je manj, tudi delež okuženih med testiranimi je padel. To je vsekakor podatek, ki nas opogumlja, a velja poudariti, da je to zgolj eden od indikatorjev, na osnovi katerih lahko razumemo trenutne epidemiološke razmere. Drugi kazalnik je število tistih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Število slednjih bo v naslednjih dneh še raslo."

Covid-19 v bolnišnici Brez dlake na jeziku Slovenija Epidemija covida v Sloveniji: "Za nastalo situacijo so najbolj krivi državljani"

Iz bolnišnic je bilo po besedah Kacina včeraj odpuščenih 57 oseb, kar je sedem več kot dan prej. "Bolnišnično oskrbo potrebuje 925 oseb, na intenzivnih enotah se jih zdravi 146 oz. še 11 več kot včeraj," je na tiskovni konferenci povedal Kacin. "Umrlo je 24 oseb, skupaj od začetka epidemije že več kot 400 ljudi, natančneje 412."

Covid-19 v bolnišnici Covid-19 Slovenija Znani podatki, koliko je bilo okuženih v ponedeljek

Dragan Kovačić, SB Celje | Avtor:
V. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje, tretje največje covid bolnišnice v državi, Dragan Kovačić, je povedal, da so do danes v bolnišnici zaradi covid-19 sprejeli skupaj 1173 bolnikov, od tega 257 na oddelku za intenzivno nego. Skupaj je v bolnišnici umrlo 39 bolnikov, kar je velika številka, a po besedah Kovačića znaša "le" 3,3 odstotka vseh hospitaliziranih in 15,2 odstotka vseh intenzivnih bolnikov. "Odstotek je precej nižji od tega, kar beremo iz literature," je dejal Kovačić in dodal, da so bili umrli v njihovi bolnišnici stari med 65 in 95 let. Povprečna starost bolnikov na navadnih oddelkih je 62, na intenzivnem pa 70 let. "20 odstotkov bolnikov prihaja iz DSO, ki so se v drugem valu veliko bolje organizirali kot v prvem."

"Vsakodnevno se srečujemo z zelo težkimi situacijami, ampak nekako zmoremo. Apeliramo na javnost, da spoštujejo ukrepe. Tudi sam sem prebolel covid, skupaj s hčerko sva 'rinila' skozi težave covida. Oblika ni bila najlažja, zato na podlagi lastnih iskušenj svetujem, da se poskušate okužbi izogniti. Sam sem mlad, nisem predebel, sem športno aktiven, pa sem mislil, da ne bom zdržal doma."

Dragan Kovačić, Splošna bolnišnica Celje

Današnje stanje je po besedah Kovačića skladno z epidemiološkimi krivuljami. "Število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, večinoma zaradi potrebe po kisiku, narašča," je razložil Kovačić. "Trenutno imamo v bolnišnici tri covid oddelke s skupno 89 navadnimi in 18 intenzivnimi posteljami. Narašča število covid bolnikov na urgencah, kar je skrb vzbujajoče, saj je trenutno kar 45 odstotkov obravnav zaradi covida. To pomeni, da se naval na bolnišnice zaradi covid-19 nadaljuje, skrbi pa nas tudi, da kdo iz pretirane solidarnosti ne pride, pa bi moral."

Mario Fafangel Covid-19 Slovenija Mario Fafangel tudi o tem, kakšen bo božič

Trenutno še naprej širijo posteljne kapacitete in prerazporejajo kader, da bi odprli četrti covid oddelek s približno 30 posteljami. "Največji problem je zbolevanje zdravstvenega kadra," je izpostavil Kovačić. "Na bolniškem staležu je 177 medicinskih sester in 23 zdravnikov, kar pomeni deset odstotkov, številke pa bodo po naših pričakovanjih še rasle. Raste utrujenost zdravstvenega osebja, medicinske sestre se žrtvujejo in delajo na deloviščih, ki jih niso vajene, čeprav jih skrbi za domače in otroke, ki so doma sami. Enako velja za zdravnike, reševalce, administratorje, kuharje, čistilni servis - vsi delujejo ubrano, kar nas drži pokonci. Moram pohvaliti tudi kolege v primariju, ki svoje delo izvrstno opravljajo."

"Primarij se je v drugem valu organiziral drugače kot v prvem. Prevzel je presejalni ščit, odvzem brisov, zato je nemogoče pričakovati, da bo prišlo do prehajanja zdravnikov v bolnišnico. Oglašajo se tudi koncesionarji, ki so pripravljeni prevzeti paciente z ne-covid problematiko in stopnjo 'nujno' in 'zelo nujno'. Oglašajo pa se tudi nekateri, ki so pripravljeni pomagati v bolnišnici."

Dragan Kovačić, Splošna bolnišnica Celje

Bojana Beović Covid-19 Zdravje Bojana Beović: "To je neprimerljivo s čimerkoli, kar smo videli ..."

Covid-19 v bolnišnici | Avtor: Epa Epa

Opogumlja jih tudi dejstvo, da so z vsakim valom opremljeni z novimi izkušnjami, zaradi katerih je zdravljenje bolnikov bolj učinkovito ter pričakovanje cepiva. Z opremo za razliko od prvega vala zdaj nimajo večjih težav. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Žurnalček 10:45 04.november 2020.

    Tlele se je nabrala zgleda pamet celga sveta . Vlada in dr,prof. morajo končno začeti poslušati in upoštevati idiote ala strauski @, lolekbolek @ kcovid-1984 @, Ovco@ ,Lilibuc @ in ostalih !

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 15:27 03.november 2020.

    bolje meti covid kot pa gripo,za covid še veš ne da ga maš,gripa te pa potolče do amena

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 15:06 03.november 2020.

    Pejte v tri p.m., vi in vaša pričevanja, siti smo vas.