Slovenija
12527 ogledov

Epidemija covida v Sloveniji: "Za nastalo situacijo so najbolj krivi državljani"

slovenija 02.10.13, Erik Brecelj, Kirurg, zdravnik, doktor, onkoloski institut, Anže Petkovšek
Zdravnik Erik Brecelj svari, da nismo še iz najhujšega in da so za nastalo situacijo v prvi vrsti najbolj krivi državljani.

"Še vedno nismo na varni strani, še vedno se lahko zgodi italijanski scenarij," meni kirurg Erik Brecelj, ki opozarja, da pritiska na zdravstvo še ni konec. Kot je dejal za 24urZvečer, se stanje v zadnjih dneh malo izboljšuje, a bo učinek števila okuženih, ki smo jim priča v teh dneh, viden šele kasneje. "Najhujše še prihaja," je prepričan. Ljudem zato polaga na srce, naj uporabijo zdravo kmečko pamet in se obnašajo tako, kot je varno zanje in naj ne gredo z glavo skozi zid.

Za trenutno situacijo smo po njegovih besedah "najbolj krivi državljani". Nespoštovanje ukrepov in nenošenje mask kot način nasprotovanja predsedniku vlade je po njegovem mnenju nespametno početje. "To ni upor proti vladi, to je upor proti zdravi pameti," meni. "Vsak se mora pri sebi vprašati, kaj je storil, da do tega (trenutne situacije, op. p.) ne bi prišlo," je dejal. 

V sedanji situaciji se je pokazalo, kako strateškega pomena je zdravstvo. Če zdravstvo v takem valu epidemije ne funkcionira, se to pozna na gospodarstvu. Po tridesetih letih prošenj, da se vendarle uredijo zadeve v zdravstvu, upa, da je končno nastopil čas tudi za to. 

Iz najhujšega, ko bo odpuščenih več kot sprejetih

Dr. Aleš Rozman, direktor Klinike Golnik, je za Odmeve TV Slovenija dejal, da so trenutno najjasnejši pokazatelj stanja novo sprejeti bolniki. Pritisk na bolnišnice bo po njegovih besedah popustil, ko bo na dan več odpustov kot sprejemov.

V bolnišnicah si želijo, da bi številke začele kmalu padati. Bolnišnice dnevno odpirajo nove postelje, a imajo velike kadrovske težave. Na Golniku imajo za en oddelek osebja v bolniški ali karanteni. Na pomoč so jim priskočili tudi zdravnik z ambulantnega nivoja, ki prostovoljno delajo pri njih. Poleg tega so jim na pomoč priskočili tudi študenti in prostovoljci. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 86
  • abraham5 15:47 03.november 2020.

    lepo je nalil čistega vina

  • mulc1 15:45 03.november 2020.

    Blayo, če nikjer nisi zmagovalec, si pri zbiranju minusov, čestitke za prvo mesto. To naj ti da moči še za naprej. :-)

  • mulc1 15:39 03.november 2020.

    G. Brecelj, bolje bi bilo, da zahteval umik članka, kot da se sramotiš pred javnostjo