Zdravje > Aktualno
37308 ogledov

Bojana Beović: "To je neprimerljivo s čimerkoli, kar smo videli ..."

Bojana Beović
"Bolnikov je res zelo, zelo ogromno. To je neprimerljivo s čimerkoli, kar smo videli tisti, ki že desetletja delamo v medicini," opozarja epidemiologinja.

Ob 4587 opravljenih testih so včeraj v Sloveniji po neuradnih podatkih potrdili 1176 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da znaša delež okuženih 25,64 odstotka, kar je še vedno visok delež. Število na novo okuženih je nižje, kot je bilo pretekli ponedeljek, ko so potrdili 1501 novih okužb, a so tudi testirali več ljudi. 

Po besedah Bojane Beović si od najnovejših rezultatov ni "veliko tega obetati," saj so spremenili način testiranja, zato se potek epidemije zdaj predvideva na osnovi hospitalizacij, ki jih je trenutno zelo veliko, je epidemiologinja pojasnila na TV Slovenija. 

"Bolnikov je res zelo, zelo ogromnoTo je neprimerljivo s čimerkoli, kar smo videli tisti, ki že desetletja delamo v medicini. Gre za eno samo diagnozo, ogromno bolnikov, tudi takih, ki so res hudo bolni. Tako da je v obravnavo teh bolnikov usmerjeno res veliko energije, časa in zdravstvenega kadra," je povedala Beovićeva.

Bolnišnično oskrbo sicer od včeraj potrebuje že 925 bolnikov, 146 jih potrebuje zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego. Po matematičnih napovedih Inštitituta Jožef Stefan bi lahko v petek v naših bolnišnicah okoli 1200 ljudi; dejstvo je, da v  zadnjih dneh naše bolnišnice sprejemalo po več kot 100 bolnikov s covidom na dan. V ponedeljek je bilo novih bolnikov kar 116, 57 so jih odpustili iz bolnišnice. 

Covid-19, Slovenija, testiranje | Avtor: Epa Epa
Po besedah epidemiologinje Beovićeve so se za drugačen sistem testiranja odločili zato, da bi tisti, ki test res potrebujejo, hitreje prišli na vrsto. Sicer pa razmišljamo, tako kot marsikje po svetu, o uvedbi tako imenovanega hitrega testiranja z antigenskimi testi, ki je nekoliko manj zanesljivo, je pa lahko zelo široko dostopno in predstavlja potencialen način, kako epidemijo obvladovat," je povedala infektologinja in dodala, da če bi vsakdo od nas vsakih nekaj dni vedel, ali je okužen ali ne, bi znal drugače ravnati. "Ljudje bi se lahko hitro izolirali, še preden bi imeli simptome bi vedeli, da so bolni. To se že uveljavlja v državah po Evropi in tudi pri nas si želimo vzpostaviti nekaj takega," je v oddaji Dobro jutro na TVS povedala zdravnica. 

dezurni@zurnal24.si



 

Komentarjev 32
  • lulibuc 15:07 03.november 2020.

    Ša marsikaj boš na žalost videla, samo boš verjetno skrita nekje v mišji luknji skupaj s corona fašisti.

  • marsal22 14:36 03.november 2020.

    v bistvu nas je ona pripeljala do tega stanja , s svojimi nasveti vladi in pri tem ni upoštevala vseh spremenljivk ! Ena najpomembnejših spremenljivk je : % upoštevanja pravil !

  • Ender3 14:36 03.november 2020.

    Niso vedeli, se predstavljali, kaj je stroka slepa. ?Vse od začetku poteka epidemija po istem scenariju, in nič se niso naučili, prepoznali kot, da bi vse skupaj prespali. Dobro jutro tudi vam, v realnosti g Beović.

Sorodne novice