Slovenija
16001 ogledov

Znani podatki, koliko je bilo okuženih v ponedeljek

Covid-19 v bolnišnici Epa
Število okužb je nižje, kot je bilo prejšnji ponedeljek, a tudi testirali smo manj ljudi. Umrlo 24 bolnikov.

Ob 4587 opravljenih testih so včeraj v Sloveniji potrdili 1176 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da znaša delež okuženih 25,64 odstotka, kar je še vedno visok delež. Število na novo okuženih je nižje, kot je bilo pretekli ponedeljek, ko so potrdili 1501 novih okužb, a so tudi testirali več ljudi. 

 

Po podatkih Sledilnika Covid-19 smo že v torek, 27. oktobra, še bolj izrazito pa v ostanku tedna, lahko zaznali občutno zmanjševanje hitrosti rasti potrjenih primerov, kasneje pa tudi absolutnih številk. "Ali to pomeni, da se umirja tudi širjenje virusa?" se sprašujejo pri Sledilniku. "Ne vemo. Ne vemo, ker bodo zaradi spremenjenega vzorčenja sedaj (naj)boljši indikator širjenja okužb postali podatki o rasti hospitalizacij, ki pa okužbam sledijo šele v roku osmih do desetih dni po prvih simptomih. Ti podatki ob 100 odstotni zasedenosti bolnišnic tudi ne bodo več kazali enako jasne slike kot takrat, ko je bilo prostora še dovolj."

"Vemo zgolj to, da bi bilo, dokler ne obrnemo krivulje rasti hospitaliziranih v izrazito padanje, neodgovorno trditi, da smo vrh tega vala epidemije že dosegli."

Sledilnik Covid-19

 | Avtor:

vrtec učilnica Slovenija Zmeda: Kaj ta teden pripada staršem Covid-19 v bolnišnici Brez dlake na jeziku Slovenija Epidemija covida v Sloveniji: "Za nastalo situacijo so najbolj krivi državljani"

Zaradi spremenjenega načina testiranja, ko ne testiramo več vseh z znaki bolezni, številke o novih okužbah, kot rečeno, niso več dober pokazatelj gibanja epidemije, čeprav kaže, da se številke umirjajo. Direktor bolnišnice Golnik Aleš Rozman je včeraj zvečer za Odmeve na RTV SLO poudaril, da so najjasnejši pokazatelj, kaj se dogaja z epidemijo, na novo sprejeti bolniki v bolnišnice in na intenzivne oddelke. 

Sproščanje šele, ko bodo epidemiologi obvladali situacijo

"Ko bo število na novo obolelih tako nizko, da bo epidemiološka služba lahko obravnavala vsakega posameznika in v realnem času našla tudi njegove kontakte ter jim izrekla karanteno, takrat se po mojem mnenju lahko začne odpirati družba," je povedal za RTV SLO.

Covid-19 Slovenija Nova projekcija IJS: Ključnih bo nekaj naslednjih dni Učenec - soba Covid-19 Slovenija Ministrstvo namignilo, kako bo s poukom prihodnji teden

Dan pred tem je opozoril, da je delež tistih, ki so pozitivni med testi, še vedno izredno visok. "Imamo deleže prek 25 odstotkov, epidemijo dobro obvladjemo, ko je delež do pet odstotkov," je dejal Rozman. Kot član strokovne skupine za obvladovanje epidemije covid-19 pri ministrstvu za zdravje ta teden še ne bo predlagal sproščanja ukrepov. "Kaj bo vlada sklenila, ne vem. Moj nasvet bo, da je treba, dokler ne pripeljemo števila okuženih v normalno področje, se pravi dvomestnih številk, ki jih bomo lahko obvladovali z epidemiološko službo s sledenjem kontaktov, in dokler bolnišnice ne bodo odprle tudi za bolnike, ki nimajo covida, ukrepe nadaljevati."

Ključni bodo naslednji dnevi

Pri Institutu Jožef Stefan, kjer dnevno objavljajo Projekcije širjenja covid-19 v Sloveniji, grobo ocenjujejo, da je reprodukcijsko število R=1,4, kar pomeni, da je podvojitveni čas okoli 15 dni. "Nakazuje se, da se rast epidemije umirja, nismo pa še prepričani," so zapisali v včerajšnji napovedi. "Ključno vprašanje je, ali je današnje veliko število na novo hospitaliziranih že vrh ali pa bo še naraščalo. Situacija se bo razjasnila v prihodnih dneh."

 | Avtor:

Število hospitaliziranih bo po njihovih projekcijah, ob predpostavki, da so ukrepi prijeli, naraščalo še do 5. novembra, ko bo bolnišnično pomoč potrebovalo 986 hospitaliziranih, čemur bo sledil postopen upad, medtem ko bo število oseb na intenzivnem oddelku najvišje 14. novembra - ocenjeno je, da bo tovrstno pomoč potrebovalo takrat potrebovalo 245 oseb. 

infekcijska klinika COVID-19 V SLO Zdravje Čebašek-Travnikova: Nad tem se vsak dan pritoži po deset zdravnikov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 09:26 03.november 2020.

    ja res grozno v mesecu septembru je po uradnih podatkih od 1700 umrlih s covid-19 umrlo celo celih 9 ljudi

  • Avatar ovca
    ovca 09:23 03.november 2020.

    "Sproščanje šele, ko bodo epidemiologi obvladali situacijo"-citirano. In to pomeni seveda NIKOLI! Oziroma, ko vas bodo POCEPILI, Ovce!

  • Avatar MS
    MS 08:56 03.november 2020.

    Covd-kreteni strokovnih argumentov ne upoštevajo! Na vrsti so pendrek-argumenti in tako je prav! Te bojo zagotovo razumeli!