Zdravje > Aktualno
1949 ogledov

Čebašek-Travnikova: Nad tem se vsak dan pritoži po deset zdravnikov

infekcijska klinika Saša Despot
Največ težav imajo zdravniki z namestitvijo bolnikov s covidom-19 v bolnišnice. Čebašek-Travnikova je ocenila, da se nad tem sistemom vsak dan pritoži vsaj deset zdravnikov.

Zdravniki primarnega zdravstva in zobozdravniki so ob epidemiji novega koronavirusa obremenjeni ter pogosto premalo slišani, je na današnji novinarski konferenci poudarila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik. Dodala je, da primarno zdravstvo ni vključeno v sprejemanje ukrepov in da zbornica ni del svetovalne skupine.

"Ko Nacionalni inštitut za javno zdravje ne zmore več, se spremljanje okužb naloži družinski medicini. Ko bolnišnice ne zmorejo več, pozivajo k pomoči zdravnike od drugod. Ko dela ne zmorejo več družinski zdravniki, se sistem sesuje," je opisala Čebašek-Travnikova. Dodala je, da tam zaenkrat še nismo. Izpostavlja še, da so se številni zdravniki in medicinske sestre že okužili z novim koronavirusom.

Covid-19, družina Študija Zdravje Covid-19: Toliko članov gospodinjstva lahko okuži en pozitivni

Zbornica tudi v tem valu epidemije izvaja anketo o stanju v zdravstvu, zaenkrat je nanjo odgovorilo več kot 1600 članov. V zbornici ugotavljajo, da so se zdravstveni zavodi organizirali sami in se prilagodili na vedno težje razmere. Pozvala je, naj so navodila kratka in enostavna. "Spremembe naj se naredijo le, ko pride do bistveno novih okoliščin," je dodala. Pozvala pa je tudi, naj se prekomerne obremenitve ne izrabljajo za konflikte med primarnim in sekundarnim zdravstvenim nivojem.

V tokratnem valu epidemije zdravstveni zavodi nimajo težav s pomanjkanjem osebne varovalne opreme. "Redki so, ki si te opreme v času med prvim in drugim valom niso nabavili. In še tam se znajdejo in si med seboj posojajo," je podatke ankete povzela Čebašek-Travnikova.

Težave zdravnikov z namestitvijo bolnikov v bolnišnico

Več težav pa imajo zdravniki z namestitvijo bolnikov s covidom-19 v bolnišnice. Čebašek-Travnikova je ocenila, da se nad tem sistemom vsak dan pritoži vsaj deset zdravnikov. Opozorila je še, da je treba pri prevozu bolnikov računati tudi na ustrezno razkuževanje vozil in obremenjenost osebja, ki sodeluje pri prevozih.

Covid-19 v bolnišnici Covid-19 Slovenija Vogrin: Zdravstveno osebje nam izgoreva in odhaja na bolniško

Tudi na zdravniški zbornici pa v zadnjem času ne prejemajo pritožb bolnikov, ki ne bi uspeli priklicati zdravnikov. Bolniki so, tako Čebašek-Travnikova, sprejeli spremenjeno komunikacijo z ambulantami. Bolnike pa je še pozvala, naj uporabljajo vse kanale komunikacije, da se lahko telefonske linije sprostijo za tiste, ki ostalih načinov komunikacije ne znajo uporabljati.

Medicinska sestra, Profimedia Družinske ambulante Zdravje "Zvoni in zvoni, zakaj se ne morem oglasiti, na drugi strani ne vedo."

Tudi podpredsednik zbornice in zdravnik družinske medicine Dean Klančič je poudaril, da družinski zdravniki delujejo na vseh izpostavljenih mestih. "Vsi skupaj smo v istem čolnu in moramo veslati tako, da ta čoln pripeljemo do želenega cilja - obvladovanja epidemije," je povedal. Bolnike je pozval k spoštovanju navodil.

V zbornici se sicer pripravljajo tudi na volitve predsednika Zdravniške zbornice Slovenije. S Čebašek-Travnikovo se bosta pomerili infektologinja Bojana Beović in predsednica sekcije domskih zdravnikov Tanja Petkovič. Volitve bodo potekale 17. novembra, izvedene pa bodo prek pošte. V sredo pa bodo kandidatke svoja stališča prestavile tudi na soočenju

 

 
Komentarjev 3
  • Avatar Sienna_Skinner
    Sienna_Skinner 17:09 02.november 2020.

    Na delovni čas s polnim delovnim časom zaslužim več kot 25000 USD na mesec. Prejšnji mesec je moj ček na plačo znašal 26385 USD, samo 3 ure sem delal na prenosnem računalniku. To počnem ........ >>>>>>> DouCash.Com

  • Ender3 15:37 02.november 2020.

    Kaj tarnajo Čebaškovi, ona jim lahko, le kolegialno predlaga kak antidepresiv. Odgovor je potrebno poizkati pri Gantarju in Kreku, tam sta škarje in platno. Sicer pa, se tudi vlada zaveda njune ne-odgovornosti in jima celo omogoča, da se skrivata pred ...prikaži več javnostjo in stroko.