"Odnosi s Slovenijo so se bistveno poslabšali"

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nekoč zavezniški dobrososedski odnosi s Slovenijo so se bistveno poslabšali na različnih področjih, ocenjuje hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve v sklepnem poročilu o delovanju hrvaške levosredinske vlade v preteklih štirih letih. Med odprtimi dvostranskimi vprašanji izpostavljajo tudi položaj hrvaške manjšine v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

V poročilu so napovedali tudi ukrepe. Ti bodo predvsem usmerjeni v sistematično lobiranje pri ključnih akterjih v EU in velikih silah, da bi jih prepričali v nujnost iskanja novih modelov za reševanje vprašanja meje s Slovenijo. Prizadevali si bodo za rešitve za LB, NEK in hrvaško manjšino ter še posebej za odprtje slovenska trga za hrvaške delavce, so sklenili.

Hrvaška diplomacija je v poročilu zapisala, da je Slovenija "zelo aktivno" izkoriščala položaj članice Evropske unije za vsiljevanje dvostranskih vprašanj med hrvaškimi pogajanji o članstvu v EU, ki jih je dejansko blokirala.

Hrvaški sporazum o pridružitvi je ratificirala kot predzadnja članica EU, sporazum pa je povezovala tudi z reševanjem vprašanja deviznih prihrankov hrvaških državljanov v stari Ljubljanski banki, so navedli v dokumentu, objavljenem na spletni strani hrvaške vlade.

"Vzdušje, ki se je postopoma vzpostavilo po vstopu v EU, je izgubljeno, potem ko je Slovenija grobo kršila arbitražni sporazum," so poudarili.

"Za povrh so postavili še žico"

Kot so dodali, je bilo v kontekstu begunske krize ter skupnega in koordiniranega upravljanja begunskega vala s Slovenijo težko vzpostaviti sodelovanje, ki bi se tudi v prihodnje lahko poslabšalo.

"Za povrh Slovenija izvaja odločitev o postavitvi žice ("tehničnih ovir") ob meji, in sicer tako, da je posamezne dele bodeče žice protipravno postavila na ozemlju Hrvaške. Čeprav se od Slovenije zahteva, naj brez odlašanja odstrani bodečo žico, Slovenija to vztrajno zavrača," so še zapisali.

Kot primer sodelovanja med Zagrebom in Ljubljano so izpostavili proces Brdo Brioni.

Našteli so tudi odprta dvostranska vprašanja, kot so meja na morju in kopnem, stari devizni prihranki LB, položaj hrvaške manjšine v Sloveniji, partnerske odnose v jedrski elektrarni Krško in podaljšanje omejitve za zaposlovanje hrvaških delavcev v Sloveniji.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 20:33 21. Januar 2016.

    Mejo na Mirno fantje! Ko je v 90-ih še ropotalo na Balkanu, je bil čas bi se to dogovorilo. In …

  • 15:02 20. Januar 2016.

    Kajpa, če ti popapajo pimpeka ?

  • 15:41 19. Januar 2016.

    SRS , SLO in SRH ter RH nista imeli nikoli dobrih odnosov , še takrat ne, ko je Tito s …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.