Svet
16 ogledov

"Odnosi s Slovenijo so se bistveno poslabšali"

zagreb, trg bana jelačića Shutterstock
Nekoč zavezniški dobrososedski odnosi s Slovenijo so se bistveno poslabšali na različnih področjih, ocenjuje hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve v sklepnem poročilu o delovanju hrvaške levosredinske vlade v preteklih štirih letih. Med odprtimi dvostranskimi vprašanji izpostavljajo tudi položaj hrvaške manjšine v Sloveniji.

V poročilu so napovedali tudi ukrepe. Ti bodo predvsem usmerjeni v sistematično lobiranje pri ključnih akterjih v EU in velikih silah, da bi jih prepričali v nujnost iskanja novih modelov za reševanje vprašanja meje s Slovenijo. Prizadevali si bodo za rešitve za LB, NEK in hrvaško manjšino ter še posebej za odprtje slovenska trga za hrvaške delavce, so sklenili.

Hrvaška diplomacija je v poročilu zapisala, da je Slovenija "zelo aktivno" izkoriščala položaj članice Evropske unije za vsiljevanje dvostranskih vprašanj med hrvaškimi pogajanji o članstvu v EU, ki jih je dejansko blokirala.

Hrvaški sporazum o pridružitvi je ratificirala kot predzadnja članica EU, sporazum pa je povezovala tudi z reševanjem vprašanja deviznih prihrankov hrvaških državljanov v stari Ljubljanski banki, so navedli v dokumentu, objavljenem na spletni strani hrvaške vlade.

"Vzdušje, ki se je postopoma vzpostavilo po vstopu v EU, je izgubljeno, potem ko je Slovenija grobo kršila arbitražni sporazum," so poudarili.

"Za povrh so postavili še žico"

Kot so dodali, je bilo v kontekstu begunske krize ter skupnega in koordiniranega upravljanja begunskega vala s Slovenijo težko vzpostaviti sodelovanje, ki bi se tudi v prihodnje lahko poslabšalo.

"Za povrh Slovenija izvaja odločitev o postavitvi žice ("tehničnih ovir") ob meji, in sicer tako, da je posamezne dele bodeče žice protipravno postavila na ozemlju Hrvaške. Čeprav se od Slovenije zahteva, naj brez odlašanja odstrani bodečo žico, Slovenija to vztrajno zavrača," so še zapisali.

Kot primer sodelovanja med Zagrebom in Ljubljano so izpostavili proces Brdo Brioni.

Našteli so tudi odprta dvostranska vprašanja, kot so meja na morju in kopnem, stari devizni prihranki LB, položaj hrvaške manjšine v Sloveniji, partnerske odnose v jedrski elektrarni Krško in podaljšanje omejitve za zaposlovanje hrvaških delavcev v Sloveniji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • karpo 20:33 21.januar 2016.

    Mejo na Mirno fantje! Ko je v 90-ih še ropotalo na Balkanu, je bil čas bi se to dogovorilo. In Janša z DEMOS koalicijo je to neponovljivo priložnost zapravil. Škoda, škoda. Če pa mene vprašate kaj bi naredil? Slovenci bi ...prikaži več se morali zediniti, da eno poletje niti eden ne bi prestopi meje s Hrvaško. Če ne bi bilo zadosti pa še en dopust doma preživimo, dokler se Hrvatom ne bi podrl proračun. Potem bi se pa z veseljem pogovarjali o meji na MIrni.

  • dragec 15:02 20.januar 2016.

    Kajpa, če ti popapajo pimpeka ?

  • Žurnalček 15:41 19.januar 2016.

    SRS , SLO in SRH ter RH nista imeli nikoli dobrih odnosov , še takrat ne, ko je Tito s pendrekom narekoval bratsvo! Hrvati enostavno ne marajo nobenega drugega , razen samih sebe ! To generalno , čeprav je ogromno ...prikaži večo tudi normalnih ljudi !Ne bomo pozabili Ustaških pogromov na Slovenskem, ne bomo pozabili 3000 pobitih Slovencev v Jasenovcu , prevaro na Mirni , izdajo 91.leta, zločine proti drugemu našem narodu , rožljanje z orožjem cel čas in prisvajanja prostorov , ki nikdar niso bili njihovi !