Opozorila na nasilnega učenca in zato dobila odpoved

Foto: Epa
Foto: Epa
Učenec naj bi učiteljici in sovrstnikom grozil z železno palico in se samooklical za novega Kosta K.
Oglej si celoten članek

Iz Hrvaške poročajo o incidentu, ki se je zgodil na območju Splita, potem ko je učiteljica, Zrinka Perković Dodig, kot edina opozorila na enega izmed nasilnih učencev v razredu. Zaradi svojega opozorila je kasneje dobila tudi odpoved pogodbe o zaposlitvi, kar je bila posledica odločitve šolskega sveta osnovne šole v Strožancu, naselju vzhodno od Splita, poroča hrvaški portal Index.hr.

Odločitev je bila sprejeta po predhodni tiskovni konferenci funkcionarjev stranke Most, kjer se je zaradi incidenta pred šolskim poslopjem zbralo več zaskrbljenih staršev. Povod za konferenco je bil nedavni incident enega izmed učencev petega razreda, ki naj bi med poukom z železno palico grozil učiteljici in sovrstnikom, češ da je "novi Kosta K."

Na tiskovni konferenci so tako dejali, da je dotična učiteljica edina opozarjala na medvrstniško nasilje. Svetnik Mosta Ante Popović je dejal, da šolski svet s to odločitvijo podpira nasilje, in da so člani sveta interes stranke postavili pred lastne otroke. "Javno pozivam župana Blaženka Bobana, da nemudoma razreši 'neposlušne' člane šolskega sveta in imenuje tri nove člane, ki bodo upoštevali navodila. Če tega ne bo storil, bo neposredno potrdil, da je tudi sam vpleten v to kalvarijo," je zapisal v svoji pisni izjavi.

Odločitev šolskega sveta ostaja v veljavi

Na odločitev šolskega sveta se je pritožila tudi Splitska-dalmatinska županija, ki je tudi ustanoviteljica šole. Pristojni župani so namreč dejali, da dotične odločitve šolski svet ne bi smel sprejeti.  Vodja županijskega Upravnega oddelka za izobraževanje, kulturo, tehnično kulturo in šport Tomislav Đonlić je medtem dejal, da je šolski svet po zakonu pooblaščen za sprejemanje tovrstnih odločitev, a bi lahko zaradi neupoštevanja priporočil ustanovitelja šole "nosil posledice svojih odločitev."

"Člane šolskega sveta smo vpričo ustanoviteljev opozorili in jim priporočili, naj ne sprejemajo prenagljenih odločitev, še posebej ne ukrepov izredne odpovedi. Šolski svet se je odločil, kakor se je. Če bo zaradi tega nastala škoda, bodo oni nosili posledice," je povedal Đonlić.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 17:10 4. Junij 2023.

    Zanimivo, pohvalil sem ravnanje učiteljice, pa so moj post zbrisali! Huda cenzura!

  • 07:51 31. Maj 2023.

    Naziv našega ministrstva za šolstvo je pa po novem "Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje". No comment.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.