Opozorila. To je velika nevarnost hrvaških plaž.

Foto: Profimedia
Opozorila so vse glasnejša.
Oglej si celoten članek

Kot smo že poročali, v petek popoldne se je v Biogradu na Moru utopil 16-letni fant, ki je bil s svojimi sošolci na šolski ekskurziji. Kot je sporočila tamkajšnja policija, je fant skupaj s prijatelji odšel na plavanje, nato se je odločil, da se vrne na kopno. 

Čez nekaj časa so ga na gladini morja odkrili brez znakov življenja; ostali kopalci so ga odvlekli na plažo in mu nudili prvo pomoč. Žal je fant izgubil bitko za živjenje. Kot je pokazala obdukcija, je bil krivec za njegovo smrt zastoj srca. 

Pomanjkanje defibrilatorjev 

Fantu so skušali pomagati ostali kopalci, med njimi tudi študent medicine. Takoj so poklicali nujno medicinsko pomoč, ki je na mesto dogodka prispela v 17-tih minutah. Eden izmed očividcev tragičnega dogodka je za Dnevnik.hr povedal, da je še pred prihodom reševalcev ena izmed žensk na plaži kričala, da v bližini ni nobenega defibrilatorja. 

Do dogoka je prišlo na plaži Soline, kjer se vsak dan kopa na tisoče ljudi. Brez reševalcev. 

Hrvaška RTL je o dogodku govorila z doktorico Marino Knežević, specializantko nujne medicinske pomoči bolnice Sveti duh, ki je izpostavila, da bi morali biti defibrilatorji dostopni povsod na hrvaških plažah. Izpostavila je, da je pri srčnem zastoju pomembna vsaka minuta, z reanimacijo je potrebno začeti čim prej, defibrilatorje je omenila tudi zato, ker z njimi lahko rokujejo tudi popolni medicinski laiki. 

Žal so ti pripomočki, ki rešujejo življenja, na hrvaških plažah prej izjema kot pravilo. Dnevnik.hr izpostavlja, da so varnostne težave prisotne širom Istre in Dalmacije, kjer je po njihovih ugotovitvah izredno slaba tudi mreža nujne zdravstvene pomoči. 

Neverjetno Te nore cene na Hrvaškem vzamejo sapo Tragično Fant se je utopil v morju. Bil je na šolskem izletu.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:44 20. Junij 2022.

    Žalostno kako južni vidijo smao denar, kurc pa zdravje in varnost vseh. Karma je velika prasica. Mi v Sloveniji imamo …

  • 07:58 20. Junij 2022.

    Seveda, hrvatarji samo "derajo", vi ste pa trapasti, da tja rinete. Sicer pa, kdaj nam bodo vrnili, kar je našega …

  • 18:30 19. Junij 2022.

    Slovenska medicina ni dobra, ampak v primerjavi s sosedi je, več kot, dobra. Koliko afer znotraj zdravstva so imeli zadnje …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.