Panika na najbolj sončnem otoku

Foto: Relax turizem
Foto: Relax turizem
Prihodnje leto Hvar obeležuje 150-letnico organiziranega turizma. Skrbi naraščajo.
Oglej si celoten članek

V kolikor v prihodnjem letu pristojni iz Splita ne bodo povečali linije za Hvar, turistične agencije napovedujejo, da bodo zmanjšale ali celo odpovedale svoje programe za Hvar, piše Slobodna Dalmacija.

Težava je v tem, da gost dvakrat hitreje prispe iz Londona do Splita kot pa iz letališča v Splitu do Hvara. Če se zgodi, da je na Hrvaškem pristal v pozno popoldanskem času, je zamudil katamaran ob 15. uri, tako da mora takšen gost bodisi ure in ure čakati na prevoz do svoje počitniške končne destinacije ali pa celo prenočiti v Splitu, da bi lahko zjutraj nadaljeval pot do Hvara.

S to težavo se ne soočajo zgolj turisti, pač pa tudi domačini na Hvaru, ki stanje opisujejo kot nevzdržno. "Hvar je dosegel razvoj megadestinacije v mednarodnih okvirjih, njegova povezanost s kopnom je ključni dejavnik, ki definira kakovost življenja na otoku in možnosti za njegovo gospodarsko rast," opozarja župan Hvara Rikard Novak.  

Hrvaška Zagrebška gostinka: Gostinstvo na Jadranu je prevara!

Izpostavlja, da so v visoki sezoni trije jutranji odhodi v relativno kratkem obdobju, nato pa sledi čakanje pet ur do naslednjega, medtem ko jih v poznih popoldanskih ali večernih urah praktično ni. Več kot 70 odstotkov gostov Hvara pa prihaja z letali; takšen razpored katamaranov jim dobesedno onemogoča prihod na otok v istem dnevu.

Turisti, ki na otok prihajajo iz Velike Britanije, z vsemi kontrolami na letališčih za pot do Splita potrebujejo največ šest ur, nato pa v Splitu čakajo pet ur za Stari Grad, nato se še vozijo dve uri. Skupno jim torej pot od Londona do Hvara vzame 13 ur, kar je nesprejemljivo v primerjavi z ostalimi destinacijami, opozarjajo turistični delavci na Hrvaru, ki so na pristojne že tudi pred letošnjo sezono naslovili več opozoril k spremembam, ki pa so vsa naletela na gluha ušesa.

Svet Slovenska turista pobegnila iz hrvaške bolnišnice

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:36 26. September 2017.

    Hvar ima letališče in komu se mudi lahko najame Cesno , lahko pa tudi hidroavion !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.