Svet
7209 ogledov

Panika na najbolj sončnem otoku

Hvar Relax turizem
Prihodnje leto Hvar obeležuje 150-letnico organiziranega turizma. Skrbi naraščajo.

V kolikor v prihodnjem letu pristojni iz Splita ne bodo povečali linije za Hvar, turistične agencije napovedujejo, da bodo zmanjšale ali celo odpovedale svoje programe za Hvar, piše Slobodna Dalmacija.

Težava je v tem, da gost dvakrat hitreje prispe iz Londona do Splita kot pa iz letališča v Splitu do Hvara. Če se zgodi, da je na Hrvaškem pristal v pozno popoldanskem času, je zamudil katamaran ob 15. uri, tako da mora takšen gost bodisi ure in ure čakati na prevoz do svoje počitniške končne destinacije ali pa celo prenočiti v Splitu, da bi lahko zjutraj nadaljeval pot do Hvara.

S to težavo se ne soočajo zgolj turisti, pač pa tudi domačini na Hvaru, ki stanje opisujejo kot nevzdržno. "Hvar je dosegel razvoj megadestinacije v mednarodnih okvirjih, njegova povezanost s kopnom je ključni dejavnik, ki definira kakovost življenja na otoku in možnosti za njegovo gospodarsko rast," opozarja župan Hvara Rikard Novak.  

Restavracija na Hrvaškem Hrvaška Svet Zagrebška gostinka: Gostinstvo na Jadranu je prevara!

Izpostavlja, da so v visoki sezoni trije jutranji odhodi v relativno kratkem obdobju, nato pa sledi čakanje pet ur do naslednjega, medtem ko jih v poznih popoldanskih ali večernih urah praktično ni. Več kot 70 odstotkov gostov Hvara pa prihaja z letali; takšen razpored katamaranov jim dobesedno onemogoča prihod na otok v istem dnevu.

Turisti, ki na otok prihajajo iz Velike Britanije, z vsemi kontrolami na letališčih za pot do Splita potrebujejo največ šest ur, nato pa v Splitu čakajo pet ur za Stari Grad, nato se še vozijo dve uri. Skupno jim torej pot od Londona do Hvara vzame 13 ur, kar je nesprejemljivo v primerjavi z ostalimi destinacijami, opozarjajo turistični delavci na Hrvaru, ki so na pristojne že tudi pred letošnjo sezono naslovili več opozoril k spremembam, ki pa so vsa naletela na gluha ušesa.

Zadar Svet Slovenska turista pobegnila iz hrvaške bolnišnice

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:36 26.september 2017.

    Hvar ima letališče in komu se mudi lahko najame Cesno , lahko pa tudi hidroavion !

Sorodne novice