Svet
23919 ogledov

Na hrvaški obali katastrofalne razmere

Žrnovnica: Požar vse bližje Splitu Ivo Cagalj/PIXSELL
Hrvaški gasilci se že cel konec tedna borijo z ognjenimi zublji v Dalmaciji. V ponedeljek zvečer je bilo najhuje v okolici Splita, a naj bi bila večina pogorišč že pod nadzorom. Gorelo je tudi na Pagu, kjer dopustuje mnogo Slovencev. Gašenje otežuje burja, ki pogosto menja smer.

Dogajanje v okolici Splita, kjer se je v ponedeljek popoldne in zvečer valil gost dim, je v večji meri pod nadzorom. Predstavnik gasilcev Dražen Glavina je za Slobodno Dalmacijo povedal, da so požari na celotnem območju Splita, razen kraja Tugara, pod nadzorom. "Ni razloga za paniko," je izpostavil tudi Ante Sanader, predsednik hrvaške gasilske zveze, za HRT, ki je ob tem opomnil tudi prebivalce, naj razmišljajo o nevarnosti požarov in sprejmejo preventivne zaščitne ukrepe. 

Ogenj je po poročanju hrvaških medijev zvečer deloma zajel tudi splitske stanovanjske četrti Dračevac, Mejaši in Kila. Prebivalcev na področju Kaštela in Solina pa so ostali brez elektrike. Zaradi požara so evakuirali tudi več objektov, med drugim tudi trgovski center Mall of Split!

Vse razpoložljive enote gasilcev so bile na terenu, aktivirali so tudi vojsko. Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je napovedal, da če bo treba, bodo za pomoč zaprosili tudi druge države s pomočjo evropskih mehanizmov za zaščito pred požari.

Na območju splitsko-dalmatinske županije trenutno gori 12 požarov, ki jih skupno gasi 400 ljudi.

Nekaj preplaha je povzročil tudi gozdni požar v Žrnovici, okolici Splita, kjer ima hrvaška vojska tudi podzemno bazo z raketami. Hrvaški obrambni minister Damir Krističević je za televizijo N1 čustveno povedel, da so obranili vojaško bazo: "Ti ljudje so čudež."

Rakete naj bi se sicer nahajale 70 metrov pod zemljo.

Po poročanju hrvaškega 24sata je ogenj zajel tudi splitsko odlagališče smeti Karepovac, kar bi lahko povzročilo ekološko katastrofo. Ker se oblasti bojijo, da bi se utegnil požar od tam hitro razširiti na bližnje naselje Kamen, so tja poslali vojsko, ki bo poskušala preprečiti širjenje požara.

S tega področja so poročali tudi o smrtni žrtvi, 65-letnik naj bi sicer umrl zaradi kapi, je sporočil notranji minister Davor Božinović, ki je obiskal Žrnovnico. Pristojne zdravstvene oblasti v Splitu so nocoj opozorile prebivalce tega mesta, naj ne zapuščajo domov, sicer pa naj usta in nos prekrijejo z masko ali bombažno krpo.

Ljudje so se spontano zbirali in pomagali gasilcem in vojski.

[video: 10675 / Požar v okolici Splita]

Na Jadranu požar za požarom ...

Hrvaško obalo v Dalmaciji so že konec tedba zajeli številni gozdni požari, nekaj jih je na novo izbruhnilo tudi danes, gašenje otežuje burja, ki pogosto menja smer.  Konec tedena pa so se gasilci borili z ognjenimi zublji pri Šestanovcih, Marćepih, Vukušićih in Ribičićih, gorelo je tudi na Pagu pri Košlunu, kjer so gasili z gasilskimi letali. Gasilci na otoku z ognjenimi zublji borili še ponoči.

V kraju Sitno Gornje, kjer je požar izbruhnil nekaj po polnoči, so ognjeni zublji zajeli hiše, skoraj pa bi pogorela tudi cerkev, a so požar uspeli omejiti zadnji trenutek. "Dajemo vse od sebe," a ne moremo se boriti s tako veliko burjo," je za NovaTV povedal domačin Pavle Gruica: "Ogenj je neustavljiv. Bojimo se, prva hiša je sto metrov stran, ogenj nas je obkolil. Če se popoldne vrne maestral, ne vem, kaj se bo zgodilo."

Zaradi požara je bila po podatkih Hrvaškega avto kluba zaprta cesta Srinjine-Sitno od cerkve Sv. Nikole do kraja Sitno Donje. 

 

Zagorelo tudi na Hvaru

Gori borov gozd, grmičevje, makija in trava. Zaradi močnega vetra gasilska letala niso mogla poleteti. Na terenu so tudi ekipe nujne medicinske pomoči.  Požar je izbruhnil tudi v kraju Bogomolje na otoku Hvaru, kjer gori borov gozd. Požar gasijo z gasilskimi letali. 

Letalo gasi požar | Avtor: Ivo Cagalj/PIXSELL Ivo Cagalj/PIXSELL

Komentarjev 10
  • Onlytime 21:22 21.avgust 2017.

    Jaz bi pa samo rekla, da ni prav, da smo privoščljivi. Danes, jutri lahko gori naša hiša. Samo v razmislek in prosim NE ME POPLJUVAT, tisti, ki ne marate naših sosedov. So dobri in slabi in med Slovenci smo tudi ...prikaži več dobri in slabi. Vsepovsod je tako.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 11:45 18.julij 2017.

    Dokler bodo gasili štirje slabo opremljeni gasilci,ki nimajo vode in prevoznih sredstev z najnovejšo opremo,se lahko le slikajo na vseh ognjih po obali.Vse kar sem videl na posnetkih je še iz časov velikega proizvajalca TAM iz Maribora,novejših gasilnih avtomobilov nisem ...prikaži več opazil,žal.Po drugi strani se mi pa yebe za ustašote,saj bog ve kdo je pyzda!

  • Avatar praufo
    praufo 10:42 18.julij 2017.

    eno je dejstvo, da je vroče, vroče, in na njihovem kamnu ne raste nič pametnega, pa še tisto je vse suho, ampak to jih ne moti, ker oni prodajajo sonce in morje, vlagajo pa skoraj nič, še tam kjer je ...prikaži veče bilo včasih nekaj naselij, so se šli vojno, ... za koga le ... torej ko drevesa izginejo in nihče nič pametnega ne dela, nastane puščava ... pri vsej obali, ki jo imajo so revni kot miši, ampak se ne dajo, bolj biti revna miš kot pustiti sosedu meter zemlje, pa čeprav je njegova ... naj crknejo v p