Pinera ni vedel za nacistično preteklost

Foto: Žurnal24 Pinera v času priprave akcije na reševanje rudarjev. (Foto: Reuters)
Čilski predsednik se je opravičil, ker je v knjigo gostov med obiskom v Nemčiji zapisal Nemčija nad vsem. Kot pravi, ni vedel za povezavo z nacistično preteklostjo.
Oglej si celoten članek

Sebastian Pinera je prejšnji teden v spominsko knjigo pri nemškem predsedniku Christianu Wulffu zapisal frazo Nemčija nad vsem (Deutschland über alles). Za to se je danes opravičil.

"Nisem se zavedal, da je ta fraza povezana s temno preteklostjo države, zato se opravičujem," je po vrnitvi v domovino dejal Pinera, ki se je teh besed naučil še kot otrok v šoli. Ob tej priložnosti jih je želel uporabiti kot zahvalo Nemcem za pomoč po silovitem potresu v Čilu februarja letos in podporo pri reševanju 33 rudarjev.

Fraza Deutschland über alles je sicer uvod znane pesmi Lied der Deutschen, ki je leta 1922 postala nemška himna. V času nacionalsocializma so prepevali samo prvo kitico z omenjenim spornim besedilom. Kasneje so prevzeli tretjo kitico pesmi, ki jo danes prepevajo ob uradnih slovesnostih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.