Svet
12 ogledov

Pinera ni vedel za nacistično preteklost

Pinera v času priprave akcije na reševanje rudarjev. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Čilski predsednik se je opravičil, ker je v knjigo gostov med obiskom v Nemčiji zapisal Nemčija nad vsem. Kot pravi, ni vedel za povezavo z nacistično preteklostjo.

Sebastian Pinera je prejšnji teden v spominsko knjigo pri nemškem predsedniku Christianu Wulffu zapisal frazo Nemčija nad vsem (Deutschland über alles). Za to se je danes opravičil.

"Nisem se zavedal, da je ta fraza povezana s temno preteklostjo države, zato se opravičujem," je po vrnitvi v domovino dejal Pinera, ki se je teh besed naučil še kot otrok v šoli. Ob tej priložnosti jih je želel uporabiti kot zahvalo Nemcem za pomoč po silovitem potresu v Čilu februarja letos in podporo pri reševanju 33 rudarjev.

Fraza Deutschland über alles je sicer uvod znane pesmi Lied der Deutschen, ki je leta 1922 postala nemška himna. V času nacionalsocializma so prepevali samo prvo kitico z omenjenim spornim besedilom. Kasneje so prevzeli tretjo kitico pesmi, ki jo danes prepevajo ob uradnih slovesnostih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.