Po objavi filma še objava Mohamedovih karikatur

Foto: EPA
Foto: EPA
Francoska satirična revija Charlie Hebdo je danesobjavila karikaturo preroka Mohameda. Zaradi objave, bo Francija v dvajsetih državah jutri zaprla šola in veleposlništva.
Oglej si celoten članek

Spletna stran revije še vedno ni dostopna, a za zdaj ni jasno, ali so jo blokirali islamisti ali pa so bili sprejeti ustrezni varnostni ukrepi. Na naslovnici revije je musliman v invalidskem vozičku, ki ga potiska ortodoksni jud, spodaj pa je napis "Nedotakljivi 2", ki je aluzija na francoski film o revnem temnopoltem moškem, ki pomaga aristokratu na vozičku.

Tednik Charlie Hebdo je sicer že v preteklosti razburjal muslimane. Lani so objavili izdajo, za katero so zapisali, da jo je uredil prerok Mohamed, zaradi česar je bilo uredništvo tarča napada z dimno bombo.

V uredništvu revije so pred napovedano objavo karikatur povedali, da bodo karikature "šokirale tiste, ki želijo biti šokirani".

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je medtem sporočil, da nasprotuje "vsem ekscesom", klerik največje pariške mošeje Dali Boubakeur pa je francoske muslimane pozval, naj ostanejo mirni.

Protesti že zaradi filma

Jezo muslimanov po svetu je sprožil film krščanskega skrajneža, posnet v ZDA, ki islamskega preroka prikazuje kot ženskarja. Protesti so se razvneli v večjem delu islamskega sveta, v najhujšem napadu, ko se je razstrelila samomorilska napadalka, pa je bilo v torek v Afganistanu ubitih 12 ljudi.

V Afganistanu demonstracije potekajo tudi danes. Kakih tisoč ljudi, večinoma študentov, ki so vzklikali gesla proti Ameriki, je v mestu Džalalabad zaprlo cesto proti Kabulu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 23:07 19. September 2012.

    Dragi dragec, vprašajma se katera vera je danes bolj skrenila s prave prvotne poti, tiste, ki jo je začrtal Kristus, …

  • 23:00 19. September 2012.

    D

  • 11:13 19. September 2012.

    Mirkec ti si en pokvarjeni kristjan. Ti tvoji kristjani zapravljajo lep denar za pomoč tem "muslićem", trosijo krščanstvo, ali kaj? …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.