Svet
23 ogledov

Po objavi filma še objava Mohamedovih karikatur

Tunis EPA
Francoska satirična revija Charlie Hebdo je danesobjavila karikaturo preroka Mohameda. Zaradi objave, bo Francija v dvajsetih državah jutri zaprla šola in veleposlništva.

Spletna stran revije še vedno ni dostopna, a za zdaj ni jasno, ali so jo blokirali islamisti ali pa so bili sprejeti ustrezni varnostni ukrepi. Na naslovnici revije je musliman v invalidskem vozičku, ki ga potiska ortodoksni jud, spodaj pa je napis "Nedotakljivi 2", ki je aluzija na francoski film o revnem temnopoltem moškem, ki pomaga aristokratu na vozičku.

Tednik Charlie Hebdo je sicer že v preteklosti razburjal muslimane. Lani so objavili izdajo, za katero so zapisali, da jo je uredil prerok Mohamed, zaradi česar je bilo uredništvo tarča napada z dimno bombo.

V uredništvu revije so pred napovedano objavo karikatur povedali, da bodo karikature "šokirale tiste, ki želijo biti šokirani".

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je medtem sporočil, da nasprotuje "vsem ekscesom", klerik največje pariške mošeje Dali Boubakeur pa je francoske muslimane pozval, naj ostanejo mirni.

Protesti že zaradi filma

Jezo muslimanov po svetu je sprožil film krščanskega skrajneža, posnet v ZDA, ki islamskega preroka prikazuje kot ženskarja. Protesti so se razvneli v večjem delu islamskega sveta, v najhujšem napadu, ko se je razstrelila samomorilska napadalka, pa je bilo v torek v Afganistanu ubitih 12 ljudi.

V Afganistanu demonstracije potekajo tudi danes. Kakih tisoč ljudi, večinoma študentov, ki so vzklikali gesla proti Ameriki, je v mestu Džalalabad zaprlo cesto proti Kabulu.

Komentarjev 5
  • mirko 23:07 19.september 2012.

    Dragi dragec, vprašajma se katera vera je danes bolj skrenila s prave prvotne poti, tiste, ki jo je začrtal Kristus, ali tista, ki jo je začrtal Mohamed. V krščanstvu je res prišlo do pojavov pedofilije, ampak to ne v tako ...prikaži večko velkem procentu kot vpijejo mediji. Dosti večji procent je pa pojav muslimanske religije, ki ubijajo človeška življenja v imenu Boga-Alaha. Me kar zanima kaj bi na to rekel njihov prerok Mohamed, če bi se danes vrnil in videl njihovo "sveto vojno". Ali ne pomeni ta sveta vojna ubijanje v imenu Alaha ? !!! Katera religija je po tem bolj zašla na stran pota ?!!!

  • mirko 23:00 19.september 2012.

    D

  • dragec 11:13 19.september 2012.

    Mirkec ti si en pokvarjeni kristjan. Ti tvoji kristjani zapravljajo lep denar za pomoč tem "muslićem", trosijo krščanstvo, ali kaj? Pusti to ubogo ljudstvo primiru. rajši se spravi na te tvoje župnike, svetuj jim, da se svobodno razmnožujejo in naj ...prikaži več pustijo naše otroke pri miru.