Posiljene na silvestrovo

Zdravniki brez meja poročajo o posilstvu več deset žensk v koordiniranem spolnem napadu na novoletno noč v Kongu.
Oglej si celoten članek
O porastu posilstev poročajo tudi s Haitija. Samo v prvih petih mesecih po hudem potresu januarja lani je bilo v državi prijavljenih več kot 250 primerov posilstev, po enem letu zaradi spolnega nasilja pomoč še vedno išče veliko število žensk. "Ženske, ki so izgubile bližnje in premoženje, so v begunskih centrih soočene z dodatno grožnjo," opozarja Amnesty International. V šotorskih naseljih na jugu države še vedno živi okoli milijon ljudi.

Humanitarna organizacija trdi, da so v Fiziju na vzhodu države v načrtovanem napadu posilili 33 žensk. "Zvezali so jih z vrvmi in pretepli do nezavesti s kopitom pištole, nekatere celo pred otroki,“ je povedala Annemarie Loof iz organizacije Zdravniki brez meja. Organizacija je 3. januarja v bolnišnici v Fiziju oskrbela 14 žensk, naslednji dan pa še dodatnih 19.

Združeni narodi (ZN) navajajo, da je posilstvo pogosto orožje vojne v Kongu, ki je poznan kot svetovni center posilstev. Samo v letu 2009 so našteli 15 tisoč posilstev, pri čemer je skupaj z neprijavljenimi primeri število posilstev verjetno še mnogo višje. Napadi se dogajajo, ko oboroženi uporniki vstopajo v regije, ki jih nadzoruje vlada, a so kljub temu preslabo zaščitene.

Kljub opozorilom ZN se posilstva v državi niso ustavila. "Zdravniki brez meja so zaskrbljeni zaradi sedanje situacije v Fiziju," je povedala Loofova in pojasnila, da se ljudje zaradi strahu pred napadi izseljujejo z območja. Organizacija je sicer poskrbela za zdravstveno in psihološko pomoč okoli 5600 žrtvam posilstev v dveh regijah v Kongu v letu 2009.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.