Svet
3 ogledov

Posiljene na silvestrovo

Zdravniki brez meja poročajo o posilstvu več deset žensk v koordiniranem spolnem napadu na novoletno noč v Kongu.
O porastu posilstev poročajo tudi s Haitija. Samo v prvih petih mesecih po hudem potresu januarja lani je bilo v državi prijavljenih več kot 250 primerov posilstev, po enem letu zaradi spolnega nasilja pomoč še vedno išče veliko število žensk. "Ženske, ki so izgubile bližnje in premoženje, so v begunskih centrih soočene z dodatno grožnjo," opozarja Amnesty International. V šotorskih naseljih na jugu države še vedno živi okoli milijon ljudi.

Humanitarna organizacija trdi, da so v Fiziju na vzhodu države v načrtovanem napadu posilili 33 žensk. "Zvezali so jih z vrvmi in pretepli do nezavesti s kopitom pištole, nekatere celo pred otroki,“ je povedala Annemarie Loof iz organizacije Zdravniki brez meja. Organizacija je 3. januarja v bolnišnici v Fiziju oskrbela 14 žensk, naslednji dan pa še dodatnih 19.

Združeni narodi (ZN) navajajo, da je posilstvo pogosto orožje vojne v Kongu, ki je poznan kot svetovni center posilstev. Samo v letu 2009 so našteli 15 tisoč posilstev, pri čemer je skupaj z neprijavljenimi primeri število posilstev verjetno še mnogo višje. Napadi se dogajajo, ko oboroženi uporniki vstopajo v regije, ki jih nadzoruje vlada, a so kljub temu preslabo zaščitene.

Kljub opozorilom ZN se posilstva v državi niso ustavila. "Zdravniki brez meja so zaskrbljeni zaradi sedanje situacije v Fiziju," je povedala Loofova in pojasnila, da se ljudje zaradi strahu pred napadi izseljujejo z območja. Organizacija je sicer poskrbela za zdravstveno in psihološko pomoč okoli 5600 žrtvam posilstev v dveh regijah v Kongu v letu 2009.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.