"Pričakujem najvišjo kazen"

Foto: ICTY
Foto: ICTY
Sodba 22 let po vložitvi obtožnice.
Oglej si celoten članek

"Na podlagi dokazov, ki smo jih predstavili, glede na visoko raven njegove odgovornosti, pričakujem najvišjo kazen," pravi glavni tožilec haaškega sodišča Serge Brammertz. Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije bo danes ob 10 uri izreklo sodbo  nekdanjemu poveljniku bosanskih Srbov, generalu Ratku Mladiću. Gre za eno najpomembnejših v zgodovini sodišča.

Brammetz je prepričan, da bo Mladić obsojen na dosmrtni zapor, tako kot je zahtevalo tožilstvo. "Na podlagi dokazov, ki smo jih predstavili, glede na visoko raven njegove odgovornosti, pričakujem najvišjo kazen. Vse, kar bi bilo manj, bi bilo nesprejemljivo."

Svet Začetek sojenja Mladiću

74-letni Mladić je bil načelnik generalštaba vojske bosanskih Srbov od 12. maja 1992 do 8. novembra 1996. Sodijo mu zaradi odgovornosti za ene najhujših vojnih zločinov po 2. svetovni vojni v Evropi - genocida v Srebrenici in obleganja Sarajeva med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995. Po osebni in poveljniški odgovornosti je obtožen v 11 točkah obtožnice - v dveh točkah za genocid, v petih za zločine proti človečnosti ter štirih za vojne zločin.

Mladić je za genocid je obtožen v dveh točkah - za poboj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 ter Bošnjakov in bosanskih Hrvatov v šestih občinah v BiH leta 1992. Obtožen je tudi zaradi obleganja Sarajeva, najdaljšega obleganja kakega mesta v sodobni zgodovini, ko so srbske granate in ostrostrelci od 5. aprila 1992 do 29. februarja 1996 zahtevali življenja skoraj 12.000 ljudi.

Odgovornost zanika

Mladić, ki je zaradi teže zločinov znan tudi kot balkanski klavec, odgovornost zanika, njegova obramba pa zahteva oprostilno sodbo. Na prvostopenjsko sodbo se bosta sicer lahko pritožila tako tožilstvo kot obramba, morebitne pritožbe pa bo obravnaval mednarodni rezidualni mehanizem, ki naj bi dokončal delo haaškega sodišča.

V slabem zdravstvenem stanju

Nekateri mediji so pretekli mesec poročali, da Ratko Mladić zaradi slabega zdravja, ki je posledica dveh možganskih in ene srčne kapi, ni sposoben slediti sojenju. Njegovi zastopniki in družina so sodišče zaprosili, da mu omogoči obravnavo v Srbiji. Kot je sporočil njegov odvetnik, 74-letni Mladić vztraja, da je prisoten na razsodbi, ob tem pa dodal, da ne verjame, da bo obtoženec lahko zdržal, saj je njegovo zdravstveno stanje zelo slabo.

Ratko Mladič in politični voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić sta glavna tvorca politike etničnega čiščenja in da sta odgovorna za smrt več tisoč ljudi med vojno v BiH, ki je zahtevala več kot 100.000 življenj. Haaško sodišče je obtožnici proti obema vložilo julija 1995.

Mladić Slabega zdravja "Prijeli Ratka Mladića"

Mladić je bil od takrat na begu. Po 16-ih letih skrivanja so ga maja 2011 prijeli v Lazarevcu v Srbiji. Sojenje je trajalo od 16. maja 2012 do 15. decembra lani.

Mladić med nekaterimi Srbi še vedno velja za junaka. Predsednik Republike srbske Milorad Dodik ga je tako v torek opisal kot legendo srbskega naroda, ki je kot poveljnik vojske branil svobodo srbskega naroda in privedel do nastanka Republike srbske.

Karadžič ni dobil dosmrtne kazni

Radovana Karadžića ja haaško sodišče obsodilo na 40 let zapora. Za krivega so ga spoznali v 10 od 11 točk obtožnice - tako za genocid v Srebrenici, kot tudi za obleganje Sarajeva in zajetje talcev, ne pa tudi za genocid v nekaj drugih občinah v BiH.

Radovan Karadžić Sodišče v Haagu: izrek sodbe Radovanu Karadžiću

Zaradi genocida v Srebrenici je haaško sodišče na dosmrtni zapor doslej obsodilo le tri visoke častnike bosanskih Srbov, tesne sodelavce Mladića - generala Zdravka Tolimirja, načelnika za varnost zloglasnega Drinskega korpusa Vujadina Popovića ter Ljubišo Bearo, načelnika za varnost v štabu vojske.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.