Svet
192 ogledov

Sodišče v Haagu: izrek sodbe Radovanu Karadžiću

Žurnal24 main
Mednarodnem sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je Radovana Karadžića obsodilo na 40 let zapora. Tako tožilec kot Karadžić sta napovedala pritožbo zoper razsodbo.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je po petih letih sojenja izreklo sodbo Radovanu Karadžiću. Spoznali so ga krivega zločinov proti človeštvu, terorja, obleganja Sarajeva, genocida v Srebrenici... in mu dosodili 40-letno zaporno kazen. Tožilstvo je zahtevalo dosmrtno kazen.

Sodišče je ugotovilo, da je med vojno v BiH potekalo sistemsko preganjanje nesrbskega prebivalstva, fizično in psihološko izživljanje, posilstva in množični poboji za katere je vedel tudi obtoženi. Karadžić je bil spoznan za krivega v 10 od 11 točk obtožnice.

Le v eni točki ni bil spoznan za krivega

Po besedah predsednika sodišča O-Gon Kwona v sedmih občinah (Ključ, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica, Foča, Zvornik in Bratunac), v katerih so leta 1992 nadzor prevzele srbske sile in je bilo ubitih 14.000 ljudi, sodišče pri obtoženem ni moglo potrditi namere genocida. V prvi točki obtožnice je Karadžič odgovoren za preganjanje, pobijanje, deportacijo in prisilno premeščanje, vendar pa ni obtožen genocida.

Kriv za obleganje Sarajeva: Imel je ključno vlogo za zločine

srebrenica | Avtor: Profimedias Profimedias
Glede druge točke obtožnice, triletnega obleganja Sarajeva, med katerim je bilo ubitih več kot 10.000 ljudi, med njimi 1500 otrok, sodišče ugotavlja, da so bila med vojno bombardirane civilne stavbe, kot so bolnišnice in da so ostrostrelci neposredno streljali na civiliste. Poveljstvo bosanskih Srbov je v letih 1992 do 1995 namerno izvajalo teror nad civilisti v Sarajevu in načrtno izvajalo zločine nad civilnim prebivalstvom. Karadžić je bil z dejanji seznanjen in je tudi izdajal ukaze. Sodišče ugotavlja, da je bila njegova vloga ključna za zločine, ki so se zgodili v Sarajevu. 

Tretja točka obtožnice se nanaša na zajemanje talcev. Sodišče ugotavlja, da je Karadžić kriv za zajemanja talcev.

Kriv za genocid v Srebrenici: Pobijanja so se izvajala sistematično in načtno

Sodišče je ugotovilo tudi, da je obstajal skupni načrt, da po padcu Srebrenice muslimansko prebivalstvo uniči.

Medtem, ko so odpeljali ženske, otroke in starejše, so bosansko srbske sile več tisoč moških premestile v Zvornik in jih od tam odpeljali v nekatera druga mesta. "Tam so jih pripadniki bosanskih Srbov pobijali," pravi sodnik. Ubitih je bilo najmanj 5115 moških. "Ta pobijanja so izvajali sistematično in v skladu z načrtom." To dokazuje jasen načrt, da bi ubili vse muslimanske moške iz Srebrenice. 

Radovan Karadžič, ki je bil predsednik Republike Srbske in vrhovni poveljnik vojske, je za poboje vedel, se je z njimi strinjal in jih tudi ni preprečil. Ukazal premestitev moških v Zvornik, kjer so jih pobili. Karadžič je obtožen genocida v Srebrenici.

Območje okoli sodišča je bilo danes zaprto, varovala ga je policija. Pred sodiščem se je zbralo okoli 300 protestnikov, med njimi tudi matere iz Srebrenice.

Pred začetkom sojenja so pred sodiščem aretirali dolgoletno francosko novinarko in nekdanjo tiskovno predstavnico haaške tožilke Florence Hartmann.

Karadžića so po 13 letih na begu prijeli 21. julija 2008 v Beogradu, kjer je delal pod lažno identiteto kot zdravilec Dragan Dabić. Oblasti so ga izročile haaškemu sodišču, kjer se je sojenje začelo 26. oktobra 2009, končalo pa 7. oktobra 2014. V skoraj 500 dneh so zaslišali 586 prič.

Radovan Karadžić kot dr. Dragan David Dabić | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 12
  • jozicamurn 22:17 24.marec 2016.

    Ta Hag je nažalost čista farsa za demoniziranje srbov. To so sedaj pokazali kar že vemo. Kdaj bodo prišli na tapeto zahodnjaki NATO in pa vsi ostali hrvati, muslimani, ki so po okolišnjih vaseh ubijali srpske civile. Sramota je to sodišče.

  • Presvetli 16:43 24.marec 2016.

    Kakor hitro bo evropa obrnila ploščo in bo proti migrantom bodo ti isti,ki danes trobijo o ljubezni do njih obrnili ploščo! Zdavnaj že videno v jugi!! Lepo videno v " Moj ata socialistični kulak"!

  • Presvetli 16:41 24.marec 2016.

    Zakaj so tako dolgo čakali???Preberi si,kdo stoji za razbijanjem Juge in kateri so bili interesi. Hitro boš spremenil mišljenje kako je Amerika vse skupaj rešila in šla na roko narodom! Obe velesili svetovna in evropska sta spet vmešani v sranje ...prikaži več z migranti!! Malo je podobnosti razpada juge in razpada Libije,Iraka,Sirije! Juga je bila prva država katero so razbili ti isti kateri delajo sedaj sranje! Vprašajte se: Zakaj nihče ni želel sprejeti Gadafija,ko je bilo vsem jasno kaj mu bodo storili!? YouTube ima lepo njegovo vprašanje zabeleženo,kdaj bodo odgovarjali tisti kateri so krivi za uničenje Juge!? Vprašanje je postavil na konferenci združenih narodov!! Nihče nikol od portalov ne želi o tem ničesar napisat! Ena od njegovih žena je bila hrvatica iz Hercegovine in zato je tako obrajtal Jugo takrat!!! Zelo zanimive so podobnosti z razpadom juge in tega kar se sedaj dogaja na bližnjem vzhodu in prej v Afriki,o ja samo moraš vedet kaj moraš iskat!!! Pride še,sranje k nam o ja samo vprašan