Svet
298 ogledov

"Prijeli Ratka Mladića"

1/14
Žurnal24 main
Potrjeno: zjutraj so aretirali najbolj iskanega haaškega obtoženca. Tadić: S tem smo oprali ime Srbije.
B 92 je objavil fotografijo hiše, kjer so prijeli Mladića.

Pišejo še, da se Mladić aretaciji ni upiral, ni nosil brade, bil pa je zelo postaran in vidno slabšega zdravja.

Srbski predsednik Boris Tadić je potrdil, da so danes zjutraj na območju Srbije aretirali nekdanjega poveljnika vojske Republike srbske Ratka Mladića.

Tadić je dejal, da je aretacija plod večletnih prizadevanj. "S tem smo oprali ime Srbije," je dejal. Zahvalil se je varnostnim silam in dejal, da ta aretacija pomeni začetek njihove poti v Evropsko unijo.

Mladić - Komadić
Po poročanju hrvaškega Jutarnji.hr, so srbske specialne enote MUP okoli sedme ure zjutraj v tajni operaciji na srbskem ozemlju prijele Milorada Komadića. Ratko Mladić je namreč lažno ime sestavil le z majhno spremembo svojega pravega imena. Srbski mediji so poročali, da je takšno ime izbral zato, da bi si lažje zapomnil novo identiteto. 

Aretacija naj bi domnevno sledila anonimni prijavi, da Komadić razpolaga z "določenimi identifikacijskimi oznakami" oziroma naj bi bil izjemno podoben Mladiću. V prijetju Komadića je sodelovalo tudi srbsko posebno tožilstvo za vojne zločine. Kdo je posredoval informacijo za zdaj še ni znano, za nagrado pa bi lahko dobil tudi deset milijonov evrov.

Pri sebi nosil pištoli
Aretacija Mladića, ki so ga, po poročanju prič prijeli že ob 5.30 uri, je bila hitra in tiha, pri sebi pa naj bi, kot je poročala nacionalna televizija, Mladić nosil dve pištoli. Mladićev odvetnik je kasneje potrdil, da je imel njegov klient pri sebi strelno orožje, a da ga ni nameraval uporabiti.

Srbski minister za notranje zadeve Ivica Dačić je izjavil, da pri aretaciji niso uporabili strelnega orožja in potrdil, da se Mladić ni upiral.

Takoj po prijetju so mu pristojni odvzeli vzorec DNK-ja ter ga poslali na analizo, za katero naj bi potrebovali tri dni.

Na tej povezavi si oglejte posnetek, kako je Mladić vkorakal v Srebrenico leta 1995. 

Predstavnik za odnose z javnostjo srbske vlade Slobodan Homen je sporočil, da nihče od sodelujočih v jutranji akciji ne bo dobil niti centa od nagrade razpisane za informacije o Mladiću.

 

Pred preiskovalnega sodnika
Popoldne so Mladića prepeljali na posebno sodišče za vojne zločine v Beogradu, kjer se je nekaj pred 20. uro začelo zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom, prebrali pa naj bi mu tudi obtožnico haaškega sodišča, ki ga bremeni vojnih zločinov in genocida med vojno v BiH. Srbska nacionalna televizija je objavila posnetek Mladićevega prihoda pred sodnika, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi.

Zaslišanje prestavili
Zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom so po dobri uri prestavili na petek, saj Mladić ni bil sposoben prisebno odgovarjati na vprašanja, je dejal njegov odvetnik Miloš Šaljić. Krive naj bi bile posledice možganske kapi leta 2008, na sodišču pa je imel ob sebi v vrečki tudi večjo zalogo zdravil, je poročala srbska nacionalna televizija.

Mladić ob prihodu na sodišče sicer ni uporabil druge identitete. Pri sebi je imel svojo osebno izkaznico, ki ji je potekla veljavnost, je še povedal minister za notranje zadeve, Dačić.

Zdravniki, ki so Mladića enkrat že pregledali popoldan, bodo opravili še en zdravstveni pregled, so še poročali srbski mediji.

Pred sodiščem je po poročanju srbskega Blica Mladića čakal tudi zdravnik, saj naj bi Mladić pred kratkim doživel možgansko kap, zaradi česar ima ohromljeno roko. Njegovo zdravstveno stanje naj ne bi bilo najboljše.

Tri dni za pritožbo
Pristojno sodišče bo odločilo, ali so izpolnjeni pogoji za Mladićevo izročitev Haagu, sam pa se lahko na obtožnico pritoži v treh dneh od sprejema odločitve sodišča.

Po odločitvi o pritožbi bodo predlog za izročitev posredovali pravosodnemu ministrstvu, ki bo sprejelo končno odločitev o izročitvi.

Družinski odvetnik Mladićevih, Miloš Šaljić, je izjavil, da do danes popoldne Mladića ni videl, po poročanju hrvaških 24 sata pa je še dejal, da sta bila žena in sin po aretaciji “nekako zadovoljna”, saj sta po aretaciji končno izvedela, da je Ratko živ.

Poostrili varnostne ukrepe
V Beogradu in tudi drugod v Srbiji so zaradi napovedanih protestov zaradi Mladićeve aretacije, poostrili varnostne ukrepe. Okrepljene policijske enote so v pripravljenosti pred diplomatskimi predstavništvi, na območju parlamenta, nacionalne televizije RTS, predsedstva in tudi nekaterimi javnimi ustanovami.

Izročitev Mladića, nekdanjega poveljnika vojske Republike srbske, že več let zahteva mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, to pa je tudi eden od pogojev za priključitev Srbije Evropski uniji.

 

Na Trgu Republike se je popoldan zbralo okoli ducat protestnikov, ki so vzklikali
“Ratko Mladić!” ter “Nož, žica, Srebrenica!"

Protestniki odšli zaradi nelegalnega shoda
Večina od približno 200 protestnikov, ki so se zbrali v središču Beograda, so se v  večernih urah razšli po opozorilu policije, da njihov shod ni prijavljen in da na javnem mestu ni dovoljena uporaba alkohola. Množica se je hitro razpršila, nekaj demonstrantov pa se je vrnilo nazaj na ulice, kjer nosijo srbske zastave in Mladićevo sliko.

Na Trgu Republike so poostrili varnostne ukrepe, na desetine državljanov pa ob strani opazuje dogajanje, še poročajo srbski mediji.

 

Mladića že večkrat "ulovili"
Sled za Mladićem se je uradno izgubila konec leta 2005. Do zdaj so preiskali številne lokacije, kjer naj bi se Mladić skrival. Mediji so leta 2006 poročali, da so Mladića našli in že prepeljali v Haag, vendar se je informacija izkazala za netočno.

Za netočnega se je izkazal tudi lov na „Mladića“ v Keniji marca 2009. Takrat so v enem od potapljaških klubov v Mombasi aretirali moškega, za katerega se je kasneje izkazalo, da ni Mladić.

Njegova družina si je v zadnjem letu tudi prizadevala, da bi ga razglasili za mrtvega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.