Putin Rusiji že priključil petino ukrajinskega ozemlja

Foto: Epa
Foto: Epa
Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek zvečer podpisal odloka, s katerima je Rusija priznala "državno suverenost in neodvisnost" ukrajinskih regij Zaporožje in Herson. Odloka sta bila že objavljena na uradni zakonodajni spletni strani in sta stopila v veljavo. Danes bo nato Putin razglasil njuno priključitev Rusiji.
Oglej si celoten članek

Slovesen podpis pogodb, s katerimi si bo Rusija priključila štiri vzhodne in južne ukrajinske regije – Zaporožje in Herson ter samooklicani ljudski republiki Doneck in Lugansk –, bo potekala danes ob 14. uri po srednjeevropskem času v Kremlju. Putin bo na slovesnosti imel "obsežen" govor. Neodvisnost Donecka in Luganska je sicer Moskva uradno priznala že februarja.

Svet Putin s prstom pokazal na Zahod Svet Od jutri bo vojna v Ukrajini za Rusijo povsem nekaj drugega

Referendume o neodvisnosti in priključitvi omenjenih štirih regij Rusiji so tamkajšnje proruske separatistične oblasti izvedle med 23. in 27. septembrom ter nato sporočile, da se je za priključitev izrekla velika večina, ponekod kar 99 odstotkov, volivcev. Zahod in Ukrajina referendumov ne priznavata.

"Ne razumem" Ruski nogometaš vpoklican v vojsko, družina v šoku

Štiri regije skupaj s polotokom Krim, ki si ga je Rusija enostransko priključila že leta 2014, predstavljajo slabo petino celotnega ukrajinskega ozemlja. Putin je javno izjavil, da bi lahko za obrambo teh ozemelj Rusija uporabila tudi jedrsko orožje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 72

  • 19:47 30. September 2022.

    Namest, da se širi, naj se pokesa in umije svoje grehe s solzami sočutja. Mogoče le dobi milost Boga.

  • 10:57 30. September 2022.

    Če je Rusija je okupirala petino ukrajinskega ozemlja koliko svetovnega ozemlja je okupirala USA ?

  • 10:31 30. September 2022.

    Putler slavi in v Ukrajino pošilja slabo oblečene in opremljene ruse. Celo zimo bodo zmrzovali in čakali. Ko pritisne zima …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.