Šport > Nogomet
6374 ogledov

Ruski nogometaš vpoklican v vojsko, družina v šoku

Dinjar Biljadetinov Profimedia
Nekdanji ruski vezist (37) je v karieri igral za Everton, Lokomotivo, Spartak in nekaj drugih ruskih klubov.

Pred dobrim tednom dni je ruski predsednik Vladimir Putin odredil delno mobilizacijo za okrepitev vojaških sil v Ukrajini, zaradi česar je samo nekaj dneh državo zapustilo več kot 250.000 moških.

Protesti Rusija mobilizacija Rusija Svet Po ukazu za mobilizacijo, ljudje besni zavzeli ulice, a Putin se maščuje

Na seznamu vpoklicanih se je nepričakovano znašel tudi nekdanji ruski nogometaš Dinjar Biljadetinov, kar je presenetljivo, saj s 37. leti presegal zakonsko določeno starostno mejo za mobilizacijo.

Biljadetinov je kariero začel v moskovski Lokomotivi, kjer je pustil velik pečat. Leta 2009 je postal član angleškega prvoligaša Evertona, tri leta kasneje pa se je vrnil v rusko prestolnico, kjer je okrepil Spartak.

V nadaljevanju kariere je kot posojeni nogometaš branil barve Anžija in Torpeda, dve leti je bil član Rubina iz Kazana, kariero pa je leta 2018 sklenil v tedanjem litovskem Trakaiju, danes znanim pod imenom FK Riteriai.

Rusija vojaška vaja Svet Toliko prostovoljcev se je odzvalo Putinovemu klicu Ruski vlak Svet Mnogi Rusi želijo zapustiti državo, za nasvete spraševali kar Google

Sedemintridesetletni vezist je blestel tudi na reprezentančnem prizorišču. Med letoma 2005 in 2012 je zbral 46 nastopov za rusko izbrano vrsto in dosegel šest golov. Na Euru 2008 je reprezentanci pomagal do polfinala, kjer so naleteli na razpoloženo Španijo. Leto kasneje je Sloveniji zabil dva gola na kvalifikacijski tekmi za nastop na SP 2010.

Novico o vpoklicu nogometaša je za ruske medije potrdil njegov oče Rinat. "Dinjar je res prejel poziv. Težko je govoriti o občutkih. Res je, da ni služil vojaškega roka, je pa vojaško dolžnost opravil na drugačen način. To je bilo pred 19 leti."

"Dal je zaprisego in vojaški rok odslužil za športnem igrišču. Ni mi pa jasno, kako je lahko 37-letnik vpoklican v vojsko, če pa se po zakonu mobilizira samo moške do 35. leta starosti," je bil ogorčen nogometašev oče.

Dinjar Biljadetinov | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 8
  • PaPajapopi 10:36 29.september 2022.

    Za kanon futer je vsak dober ! ! ! Če bi vsi taki začeli protestirati proti Putkotu, bi bilo malo drugače v njihovi državi. Tako pa delajo z njimi kar hočejo. SLAVA UKRAJINI ! ! !

  • Avatar Syn
    Syn 10:10 29.september 2022.

    O, bogi mamin sinček... Naj bo ponosen da je vpoklican, ne pa da joče in skače mami pod krilo. Sramota!, Mene bi bilo sram na njegovem mestu. Še posebej, če sem neka bolj znana osebnost.