Svet
5244 ogledov

Zelenski odlikoval 19-letnika, Putin razmišlja o zaprtju mej

Volodomir Zelenski in Roman Glomba Reševalni pas/Twitter
Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski odlikoval vsega 19-letnega Romana Glombo. Na drugi strani ruski predsednik Vladimir Putin resno razmišlja o zaprtju mej.

Ukrajinski parlament je sporočil, da je 19-letni Roman Glomba v vojni uspel zrušiti šest ruskih letal in eno rusko prenosno raketno protiletalsko orožje kratkega dosega. Tudi zato ga je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski odlikoval z odlikovanjem "Heroj Ukrajine".

Sicer pa se Ukrajina že 215. dan spopada z rusko vojsko, v nedeljo pa je Zelenski v enem od intervjuju pojasnil, da je Ukrajina s strani ZDA dobila napredni raketni sistem zemlja-zrak NASAMS, ki si ga je Kijev že dolgo časa želel.

Putin razmišlja o zaprtju mej

Ruska zvezna varnostna služba je po podatkih "Novaje Gazete" zabeležila kar 261.000 odhodov moških iz države, vsega štiri dni po Putinovi napovedi delne mobilizacije rezervistov. Tudi zato naj bi Putin že razmišljal o tem, da bi zaprl meje za moške, ki so na seznamu rezervistov. Odločitev sicer še ni dokončna, nekateri mediji pa se sklicujejo na viru blizu ruskim oblastem. Omejitev izstopa iz države bi se lahko zgodila že ta teden, Putin pa naj bi dokončno odločitev sprejel do 28. septembra. Kazahstanski mediji so sicer že poročali, da naj bi moškim, ki so na seznamu rezervistov in so čakali za vstop v Kazahstan, že bil onemogočen izstop iz Rusije. 

Če bi bilo zaprtje mej za moške rezerviste sprejeto, bi – tako ugotavlja The Moscow Times – to bilo prvič, da bi Moskva omejila emigracije, odkar je bil odpravljen striktni sistem viz Sovjetske zveze.

Komentarjev 32
  • jozicamurn 12:00 27.september 2022.

    Pravilen naslov bi bil: "Narkoman in vojni zločinec v rokah ZDA in Velike Britanije je odlikoval ..."

  • kapibara1 14:46 26.september 2022.

    Pogrešam "reklamno ceremonijo odlikovanja" posthumnega odlikovanja "junaških " vojakov na Kačjem otoku... katere so Rusi žive vrnili.. me pa zanima ali so vojaki vrnili posthumno pridobljena odlikovanja za junaštvo- kazanje sredinca in zmerjanje Ruskih vojakov..

  • Ender3 14:41 26.september 2022.

    Zelenski bo, tudi kmalu prejel odlikovanje, za uničevanje lastne države in njenih državljanov. Zahod ga je nastavil in ga bo tudi odstavil, ker ni izpolnil njihovih pričakovanj...