Svet
2059 ogledov

Mnogi Rusi želijo zapustiti državo, za nasvete spraševali kar Google

Ruski vlak Epa
Besedni niz "kako zapustiti Rusijo" je na iskalniku Google še pred nagovorom Putina dosegel svoj vrhunec.

Rusija je v torek zvečer nestrpno čakala napovedan nagovor Vladimirja Putina, a ga ni dočakala, videoposnetek je namreč uzrl luč sveta šele danes zjutraj. Se pa je že v torek začelo omenjati mobilizacijo ruskih rezervistov. In mnogi Rusi so v paniki oz. strahu pred vpoklicem že začeli iskati rešitve. In to kar na Googlu. Kot kažejo podatki Google Trends, je indeks iskalnega niza "kako zapustiti Rusijo" na iskalniku Google dosegel vrh (100 točk) v torek zvečer. Omenjeno frazo so množično "guglali" v številnih ruskih regijah, ruski mediji pa poročajo, da pri tem izstopata regiji Tulska oblast (južno od moskovske regije) in Republika Karelija (regija na meji s Finsko).

Vladimir Putin Putin Svet Znova zagrozil zahodu in poudaril, da to ni blef

Nazadnje je bil ta besedni niz tako zelo priljubljen na Google Trends konec februarja ob začetku ruske invazije na Ukrajino. In spomnimo: po podatkih Frontexa je od 24. februarja do 22. avgusta letos Rusijo zapustilo skoraj milijon ljudi.

Putinova uredba daje ruskim oblastem pravico, da v vojsko vpokliče na milijone ruskih moških, starih od 18 do 60 let. Ruski obrambni minister je sicer dejal, da bo v vojsko vpoklicanih 300.000 rezervistov. V kolikor se posameznike ne odzove na vpoklic, mu (zdaj) grozi od tri do 10 let zapora, dodajajo ruski mediji. 

Analitiki so še ugotovili, da sta poleg omenjenega iskalnega niza bila zelo popularna tudi niza "odlog vojaške obveznosti" in "kje je možno zapustiti Rusijo brez vizuma". Dejstvo je, da se mnogo ruskih državljanov z rusko invazijo na Ukrajino ne strinja in te vojaške operacije ne podpira, čeprav uradna Moskva pogosto trdi, da večina ruskih državljanov invazijo na Ukrajino podpira.

Rusija vojaška parada Vladimir Putin Svet Je Putin pripravljen iti do konca?

Google Trends v Rusiji | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Spomnimo, da je ruski parlament v preteklih mesecih sprejel spremembe kazenskega zakonika, v katerem po novem piše, da je širjenje lažnih informacij kaznivo dejanje, ki se kaznuje z denarno ali zaporno kaznijo. Tudi zato ljudje v Rusiji javno ne smejo izražati svojega nestrinjanja z rusko invazijo. 

Rusija vojaška vaja Svet "Napad na London je možen"

Kam odhajajo Rusi?

Med Rusi je po pisanju spletnega časopisa Moscow Times zelo priljubljena destinacija Istanbul. Le nekaj minut po objavi govora predsednika Rusije Vladimirja Putina so cene vozovnic za turistične destinacije, vključno z Istanbulom, močno poskočile, pri čemer naj bi bili nekateri prevozniki povsem razprodani.  

Vpoklic v rusko vojsko bo obsegal 300.000 ljudi, je dejal obrambni minister Sergej Šojgu. Po njegovih besedah ​​bodo mobilizirani tisti, ki so služili, imajo opravljeno vojaško usposabljanje in bojne izkušnje. Skupni mobilizacijski vir je 25 milijonov ljudi, trdi Šojgu. 

Rusija vojaška vaja Putinov odlok Svet Tako dolgo bo trajalo, da ruski rezervisti pridejo na fronto Vladimir Putin Svet "Grožnje je treba jemati resno" Aleksandar Vučić Svet Vučić: Bližamo se velikemu svetovnemu spopadu

 

Komentarjev 13
  • Avatar Syn
    Syn 13:56 21.september 2022.

    Ha..ha..ha... kakšna propaganda..ha..ha.. Pa to je hujše kot v nacistični Nemčiji. :) Kdo temu verjame, res živi pod skalo ali pa v jami.

  • ico8 13:56 21.september 2022.

    Potem ko je Putin razglasil delno mobilizacijo, želi veliko ruskih državljanov zapustiti državo. Zaradi tega so cene letalskih vozovnic poskočile v nebo. Trenutno najcenejša poleti v Turčijo, Gruzijo in Armenijo stanejo 1150 evrov! In so bili do poldneva že razprodani. ...prikaži več Leti za jutrišnji četrtek tako rekoč niso več na voljo. Po poročanju časnika, je edina razpoložljiva povezava iz Moskve v Istanbul, na meta iskalniku letov Idealo, stala neverjetnih 9253 Evrov.

  • QSprm 13:21 21.september 2022.

    Nic ne bo s tem, kajne veleumni znalci, ki ste se ze proslavili z vehementnimi napovedmi o koncu po 14 dneh in "zaloge majo samo se za 3 dni". Radikalizirani fanatiki neonazi zadrogirancev so zgolj del falange korona teroristov. Oboji ...prikaži več so cepljeni v paranojo in histericnost ter brez slehernega stika z realnim svetom. Zivijo v zakajenih luknjah, kjer se jim v psihidelicnih epizodah prikazujejo taki in drugacni bacili.