Svet
5968 ogledov

Tako dolgo bo trajalo, da ruski rezervisti pridejo na fronto

plakat Rusija rezervisti Epa
Vpoklic ruskih rezervistov ne bo imel takojšnjega vpliva na razmere na bojišču.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes odredil delno vojaško mobilizacijo. Mobilizirali naj bi 300.000 rezervistov. V televizijskem nagovoru je pojasnil, da je ustrezen odlok že podpisal, vpoklicani bodo imeli status pripadnikov oboroženih sil. 

Ruski predsednik je pojasnil, da je mobilizacija nujna "za zaščito ljudi na osvobojenih ozemljih" v Ukrajini. Zahod želi po njegovih besedah uničiti Rusijo, zato gre za njeno obrambo in obrambo Donbasa, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ocenjujem, da je treba podpreti predlog obrambnega ministrstva o delni mobilizaciji rezervistov, tistih, ki so že služili vojsko in imajo ustrezne izkušnje," je dejal Putin.

Vladimir Putin nagovor | Avtor: PrtSc PrtSc

Obrambni minister Sergej Šojgu je nato sporočil, da bodo mobilizirali 300.000 ljudi. Potrdil je, da bodo vpoklicali tiste z vojaškimi izkušnjami, pred odhodom na bojišče jih bodo izurili. Povedal je, da je to le delček vseh rezervistov v Rusiji, vseh naj bi bilo namreč okoli 25 milijonov.

Rusija ima sicer okrog 144 milijonov prebivalcev. V kolikor bi Šojgujeve besede držale, potem bi bil vsak tretji moški v državi, upoštevajoč otroke in starostnike, na seznamu rezervistov.

Vladimir Putin Svet "Grožnje je treba jemati resno"

"Več mesecev traja, da mobiliziraš, opremiš in organiziraš nove borbene enote. Tudi, če so vpoklicani tisti, ki že imajo vojaške izkušnje," je za BBC dejal analitik in diplomatski svetovalec Paul Adams.

"Nove sile ne bodo sodelovale v bojih vse do pomladi, razen če jih bo Rusija v boj pošiljala delno pripravljene. Glede na hude materialne izgube, bo Moskva morda težko našla potrebno opremo za vse enote, da bi te potem lahko bile učinkovite na bojišču," je pojasnil Adams.

"Za Kremelj postaja vse težje ustrezno oskrbovati že obstoječe enote, kaj šele nove," je na motene ruske oskrbovalne linije opozoril Britanec. "Morala med ruskimi vojaki je že sedaj nizka. Zdaj bodo nekateri, ki služijo na fronti, soočeni z dejstvom, da so jim podaljšali pogodbe in da jih čaka trda zima," je dodal Adams.

protesti Rusija | Avtor: Epa Epa

Ruski predsednik se je oglasil dan po tistem, ko so proruske oblasti v štirih regijah v Ukrajini, ki so jih zasedle ruske sile, napovedale skorajšnje referendume o priključitvi Rusiji. Referendumi v Lugansku, Donecku, Hersonu in Zaporožju naj bi potekali v prihodnjih dneh, od 23. do 27. septembra.

Vladimir Putin Putin Svet Znova zagrozil zahodu in poudaril, da to ni blef
Komentarjev 18
  • Avatar Delavec93
    Delavec93 09:12 22.september 2022.

    Zahod je že čisto v paniki, ker se pripravlja 2 milijona Rusov za vojaško obrambo Dombasa, ki bo sedaj uradno postal del Ruske federacije. NATO nima odgovora niti na sedanjo rusko specialno operacijo, in nimajo niti pojma, kaj pomeni, ko ...prikaži več bo Rusija začela polno braniti SVOJE meje. Že sedaj imajo posrane plenice v NATO bazah.

  • Jernej65 16:40 21.september 2022.

    Rusi že bežijo iz svoje države, saj se zavedajo, da jih bo poblazneli Putin napol gole in lačne ter z fračami v rokah nagnal v ukrajinsko zimo. Vse za Putlerjev ego, pa če je treba žrtvovat tudi milijon Rusov, nič za to.

  • nostradamus 14:18 21.september 2022.

    se en dokaz vec da je putin nor ni mu dovolj mrtvih za dosego svojih cilj je pripravljen zrtvovati nesteta mlada zivljenja no ja vsi ki imajo moznost zapuscajo rusijo saj vidijo kam to pelje zalostno a resnicno

Sorodne novice