Svet
22167 ogledov

Zastave gorijo, elitna enota potolčena, prvič dvomi na ruski državni TV

vojna v Ukrajini Reševalni pas/Twitter
Ukrajinska ofenziva je močno zamajala ruski vojni položaj. V le nekaj dneh so branilci izničili večmesečne napore napadalcev.

Ofenziva ukrajinskih sil na območju Harkova je s svojo hitrostjo in učinkovitostjo presenetila analitike, tudi zahodne. Z začetnim zbiranjem sil na južni fronti, v okolici Hersona, so Ukrajinci zavedli Ruse in nato strahovito udarili na severovzhodu.

V le nekaj dneh so zasedli teritorij, ki so si ga Rusi trudoma prisvajali od marca, potem ko se je fronta po začetnem sunku napadalcev ustalila. Po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je bilo od začetka septembra osvobojenih že 6000 kvadratnih kilometrov ozemlja na vzhodu in jugu države. Rusi so med umikom za seboj pustili veliko težke oborožitve, pa tudi oblačila in hrano, kar po mnenju analitikov kaže na hiter in nenadzorovan premik.

Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva v Moskvi, Igor Konašenkov, je očitne premike ruskih sil, v nekaterih primerih celo nazaj za meddržavno mejo, sicer označil za prerazporeditev.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob napredovanju ukrajinskih sil izrazil zaskrbljenost nad "nezaslišanim" ravnanjem s civilisti. Kot je dejal Peskov, na ozemljih v harkovški regiji, ki jih je osvojila ukrajinska vojska, med drugim prihaja do mučenj civilistov, navaja ruska tiskovna agencija Tass. Na vprašanja novinarjev o tem, ali Rusija načrtuje splošno ali delno mobilizacijo, je odgovoril, da takšen ukrep trenutno ni na dnevnem redu.

Washington Post je citiral vire iz ameriških obveščevalnih služb, ki so zatrdili, da gre v naslednjih dneh pričakovati nadaljne umike ruskih sil, kar bi lahko dodatno vplivalo na že sedaj skrhano moralo. Navedli so tudi poročila, ki govorijo o nerednem izplačevanju plač ranjenim vojakov na ruski strani.

Daily Mail je navedel britanske obveščevalne vire, po oceni katerih je od začetka vojne v Ukrajini na bojišču umrlo okrog 43.000 ruskih vojakov.

Lisičansk Ukrajina Svet Se Rusi umikajo še iz ene strateško pomembne točke?

Zlom ruske vojske prikazujejo posnetki. Ob množičnih predajah, v katere so zajeti tudi častniki, so po spletu zaokrožili posnetki zažiganja ruskih zastav v osvobojenih mestih in odstranjevanja agitatorskih plakatov, ki so bili nameščeni med rusko okupacijo.

Spremembe se dogajajo tudi v sami Rusiji. Prvič po invaziji so na državni televiziji podvomili v končni uspeh "posebne vojaške operacije", kot so konflikt označili v Moskvi. Večjih kritik na račun predsednika Vladimirja Putina sicer ni bilo slišati, zato pa so bili na tapeti njegovi "slabo obveščeni vojaški svetovalci".

Zadnji poraz na ukrajinski fronti je po podatkih britanskega obrambnega ministrstva močno oslabil eno ključnih ruskih enot - 1. gardno tankovsko brigado. Otočani so dodali, da bi popolna obnova enote, sicer namenjene za protinapade v primeru konflikta z Natom, lahko trajala več let.

Iz Londona so sporočili, da ruske sile po oceni britanskih obveščevalcev v Ukrajini uporabljajo iranska bojna brezpilotna letala, saj naj bi jim lastne zaloge orožja pošle, navaja dpa. Do te informacije naj bi britanski obveščevalci prišli po tem, ko so ukrajinske sile med protiofenzivo v bližini Kupjanska sestrelile brezpilotno letalo Shahed-136, ki je bilo med drugim uporabljeno tudi pri lanskoletnem napadu na tanker Mercer Street v Perzijskem zalivu.

Vladimir Putin Svet Strokovnjaki: Vojna se ne bi končala s Putinovo smrtjo. Še več ...

Ukrajinska vojska je v sredo sporočila, da je dosegla mesto Liman v regiji Doneck, kjer glede na navedbe predstavnikov oblasti potekajo spopadi z ruskimi silami. V Kijevu pričakujejo, da bi lahko njihova vojska napredovala v vzhodno regijo Lugansk, poročajo tuje tiskovne agencije.

Proruski separatisti v samooklicani Ljudski republiki Doneck so te trditve zanikali in dejali, da Liman, ki so ga ruske sile zasedle konec maja, ostaja v njihovih rokah. Liman se sicer nahaja le približno 150 kilometrov od mesta Doneck v istoimenski regiji, ki skupaj z lugansko regijo tvori Donbas.

Komentarjev 60
  • osojnikowski 21:50 19.september 2022.

    Državljani Rusije so še dobri - stvari pač vidijo kot se jim servirajo...bolj nas lahko skrbijo naši "norčki", ki od prvega dne vojne mislijo, da so na nogometnem stadionu (ni jim mar ljudi), in čeprav imajo na razpolago celo paleto ...prikaži več različnih medijev, razmišljajo bolj omejeno od onih na Kamčatki. Indoktrinacija kot je slovenska, nima para na celem planetu!

  • QSprm 14:46 16.september 2022.

    Zbor norckov izpred pol leta se je ze nasel in se treplja po kurjih prsih. Takrat so onanirali na temo "samo 14 dni bo" in uno slavno "samo se 3 dni zalog imajo", zdej je dober razlog ze fotka nekega ...prikaži več zaselka in norija bolestnih izrojencev se lahko zacne. Pa saj si ne morejo pomagat, mozgani so scrti in po stirih odmerkih une brozge so lahko srecni da so sploh se zivi.

  • Avatar pantani
    pantani 07:20 15.september 2022.

    6000 kv.m je glih za dve stolpnici in to je uspeh?!!! Same laži so vas!!!

Sorodne novice