Svet
4517 ogledov

Nemci pred zimo razgrabili te aparate. Pristojni glasno opozarjajo.

termometer Profimedia
Potrošniki bi si s tem utegnili narediti medvedjo uslugo.

Vse več nemških gospodinjstev se pred prihajajočo zimo oskrbuje z električnimi pečkami, tudi prenosnimi, kažejo podatki o njihovi prodaji. Nemce je strah, da bi Rusija še dodatno omejila oskrbo s plinom, želijo si zagotoviti alternativo. 

A pri pristojni opozarjajo, da bi ta alternativa lahko imela precej negativnih posledic. Direktorica zveznega združenja za upravljanje z energijo in vodo (BDEW) Kerstin Andreae je za časnik Handelsblatt opozorila, da če ne bodo uporabniki pečk prižigali varčno, lahko imeli znatno višje račune za elektriko, poleg tega pa bi lahko preobremenili lokalna električna omrežja. 

"To se lahko zgodi če, recimo, v zelo hladni noči številna gospodinjstva hkrati vključijo električne pečke v istem delu mesta," je opozorila. Dodala je, da razume bojazen pred hladnimi domovi v zimskem času, hkrati pa opozarja, da lahko pride do negativnih posledic za širši krog. 

Nemčija, skupaj z ostalimi državami Evropske unije, skuša še naprej pomagati gospodinjstvom in industriji, ki jih bremenijo visoke cene energentov, potem ko je Rusija ustavila oskrbo s plinom.  Samo v prvi polovici letošnjega leta so Nemci pokupili okrog 600 tisoč električnih pečk, kar je skoraj 35 odstotkov več kot leto prej. 

Visoke cen ejih pehajo v recesijo

Posledice vojne v Ukrajini bodo močno zarezale v nemško gospodarstvo, medtem v jesenski napovedi ocenjuje gospodarski inštitut IfW iz Kiela. Letos bo sicer Nemčija še beležila rast, ki bo po oceni IfW 1,4-odstotna oz. 0,7 odstotne točke nižja od junijske napovedi. Prihodnje leto pa se bo nemški bruto domači proizvod po napovedih skrčil za 0,7 odstotka.

IfW ocenjuje, da bo Nemčija letos beležila osemodstotno inflacijo, prihodnje leto pa naj bi bila ta še višja pri 8,7 odstotka.

"Ob visokih uvoznih cenah energije se Nemčiji ne obeta nič dobrega. Zlasti energetsko intenzivni sektorji bodo močno prizadeti," izpostavlja inštitut. Nemški račun za uvoz energije naj bi se letos povečal za 123 milijard evrov, prihodnje leto pa še za 136 milijard evrov.

Pričakujejo, da se bo kupna moč zasebnih gospodinjstev prihodnje leto zmanjšala za 4,1 odstotka, kar bi bil največji padec od združitve Nemčije.

radiator ogrevanje Slovenija "Zima bo lahko dolga tudi osem mesecev" elektrika Svet "Ne obeta se nič dobrega"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Šustet 07:41 13.september 2022.

    Posledice vojne v Ukrajini??? NE,. Namreč posledice sankcije Rusiji,bo porinilo Nemško gospodarstvo v recesijo. Sankcije Rusiji so strel v lasno koleno.Zdaj EU kupuje Ruski plin in nafto ampak od Kitajcev po trikratnoj ceni in gdo je zdaj v minusu????

  • Kmodri 18:52 12.september 2022.

    Bodo pač morali vse jedrske elektrarne zagnati.