Slovenija
5042 ogledov

"Zima bo lahko dolga tudi osem mesecev"

radiator ogrevanje Profimedia
Ljubljana bo po zagotovilih župana Zorana Jankovića ogrevana ne glede na dolžino ogrevalne sezone, daljinska toplota pa bo zagotovljena po najnižji možni ceni.

"Zima bo lahko dolga tudi osem mesecev, Ljubljana bo ogrevana," je na redni tedenski novinarski dejal župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Energetika Ljubljana bo v dveh toplarnah kombinirala biomaso, premog in plin, rezervna različica pa je ekstra lahko kurilno okolje.

Približno polovica stanovanjskih objektov v Ljubljani je na vročevodu, zato v teh primerih težav po Jankovićevih besedah ne bo, uporabniki pa bodo imeli, tako župan, najnižjo možno ceno glede na trenutne razmere. Tretjina stanovanjskih objektov pa se ogreva s plinom. Tega bo sicer po županovih besedah dovolj, a še vedno ni jasno, po kakšni ceni. Zato so imeli na občini sestanek s predstavniki vlade na to temo.

Vlado so prosili, da prouči dva predloga. Prvi je, da bi bila cena elektrike in plina zamejena tudi za ljubljanska javna podjetja in zavode, pri čemer je pričakovanje občine le to, da so pokriti stroški Energetike Ljubljana. Drugi predlog pa je, da država namesto 10 odstotkov v tej sezoni razdeli 90 odstotkov brezplačnih emisijskih kuponov. Janković ocenjuje, da so predlogi za vlado sprejemljivi.

Zoran Janković | Avtor: Profimedia Profimedia

Do konca leta lahko 20 milijonov evrov minusa

Janković se namreč sprašuje, kaj se bo zgodilo jeseni in pozimi z vsemi javnimi objekti in javno infrastrukturo, ko gre za cene energije. Ocenjuje, da bodo v Ljubljani do konca leta, če ne bo ukrepov, zaradi visokih cen elektrike in plina ustvarili 20 milijonov evrov negativnega rezultata, možnih je dodatnih 10 milijonov evrov negativnega učinka. V tej luči je izpostavil tudi zahtevo občin za višjo povprečnino.

Energetika Ljubljana je sicer pred dnevi objavila, da je zaradi naraščajočih nabavnih cen energentov s 1. septembrom zvišala cene toplotne energije. Variabilna cena toplote se je tako zvišala za 7,6 odstotka oz. za 6,50 evra za megavatno uro.

V letu dni z 82 na 222 evrov na tono

Janković je danes spomnil, da je bila ob odločitvi za skupno okoli 140 milijonov evrov vredno naložbo v novo plinsko-parno enoto v termoelektrarni-toplarni v ljubljanskih Mostah cena plina 20 evrov za megavatno uro.

Ko se je kriza na energetskih trgih okrepila, so se v Energetiki Ljubljana odločili za podaljšanje dobav indonezijskega premoga. Pogodba z dobaviteljem, tako Janković, velja še dve leti, se je pa cena v letu dni dvignila z 82 na 222 evrov na tono. Pred dnevi je v Koper prišla ladja s 145.000 tonami, na zalogi je še 60.000 ton, januarja naj bi priplula še ladja z dodatnimi 145.000 tonami.

A Janković vztraja, da bodo novo plinsko-parno enoto konec oktobra na vsak način zagnali, novembra pa bo tehnični pregled. Projekt je zaključen 90-odstotno, s kakšno zmogljivostjo pa bo v nadaljevanju delovala, pa bo odvisno od razmer, je sklenil župan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Naklonsky 11:55 07.september 2022.

    Levaki že vedo, kako dolga bo zima. Janković je samo citiral enega izmed členov plana golobistične mafije.

  • Kmodri 19:42 06.september 2022.

    Tek po poti spominov nas bo ogrelo.

  • kapibara1 18:35 06.september 2022.

    Že sedaj se mi 6/7 mesecev na leto zaračunavalo ogrevanje..