Svet
7161 ogledov

Strokovnjaki: Vojna se ne bi končala s Putinovo smrtjo. Še več ...

Vladimir Putin Profimedia
Bi Putinov naslednik sklenil premirje? Strokovnjaki menijo, da ne ...

Wikistrat, svetovalno podjetje, pogosto izvaja "simulacije smrti vodje", da bi spoznal "notranjo dinamiko moči" in "regionalni vpliv", ki ga imajo nekateri voditelji. Skupina strokovnjakov dobi več različnih scenarijev o smrti vodje, nato pa jih prosijo, naj razpravljajo o tem, kako bi vsak scenarij vplival na zunanjo politiko njihove države do njihovih zaveznikov in sovražnikov. Ob neštetih govoricah o Putinovem zdravstvenem stanju se je Wikistrat odločil uporabiti hipotetično smrt ruskega voditelja za svojo najnovejšo simulacijo. Strokovnjaki so ugotovili, da se vojna v Ukrajini ne bo končala s Putinovo smrtjo.

Generalni direktor Wikistrata Oren Kesler je ugotovitve simulacije pojasnil za Express.co.uk: "Ena od ključnih predpostavk, ki se pojavljajo, je, da bo njegov naslednik, če Putin umre, izkoristil priložnost in naredil korak nazaj, ko gre za Ukrajino. Druga predpostavka je, da bi bil pravi čas, da pritisnemo na plin in povečamo napetosti ter poskusimo prisiliti Rusijo, da pride na Zahod, in da bi to morda delovalo, če bomo dovolj pritisnili nanje. A mislim, da bi to lahko bila usodna napaka, ker bo po Putinovi smrti vodstvo v šibkem položaju, ker bo poskušalo stabilizirati državo. Zato verjamem, da če bo Zahod postal ostrejši v svojem odzivu na Rusijo, potem bi novo vodstvo lahko izkoristilo to priložnost, da bi Zahod naredilo za večjo grožnjo, kot je, in to jim bo dalo izgovor, da postanejo bolj agresivni."

"V bistvu bo zamisel o tem, da Zahod s sankcijami postaja vedno bolj agresiven, le zagotovila več priložnosti nekaterim elitam, da jih okrivijo rusofobije," je dodal. Kot primer je navedel prekinitev vizumskega sporazuma z Moskvo, kar ruskim državljanom otežuje vstop v evropske države.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gluško je ob najavi poteze dejal, da se je EU "ustrelila v koleno" in da ta poteza ne bo ostala nespregledana.

Številni strokovnjaki zato menijo, da bo po Putinovi smrti ruska elita postavljena pred izbiro: storiti, kar je najboljše za državo oz. ohraniti Putinov režim, ki jim je zagotovil bogastvo in moč.

Vendar pa je dr. Mark Galleoti, strokovnjak, ki je sodeloval pri simulaciji, izjavil, da je bolj verjetno, da bo Putinov naslednik oseba z nacionalističnimi težnjami, ki bo nadaljevala Putinovo ideologijo sovraštva do Zahoda.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 4
  • Kmodri 15:09 13.september 2022.

    Diktature ponavadi razpadejo s smrtjo Diktatorja.

  • Avatar luckyss
    luckyss 11:22 13.september 2022.

    Kreteni, Rusija se zaradi sankcij obrača in povezuje na vzhod..BRICKS je že najmočnejša ekonomska povezava na svetu, ki le še raste...EU pa ostaja osamljena in ne samozadostna, prisiljena kupovati dobrine od preprodajalcev, kar vodi v skorajšnji kolaps ter propad...