Svet
1593 ogledov

Se Rusi umikajo še iz ene strateško pomembne točke?

Lisičansk Ukrajina Epa
Ukrajinska vojska naj bi v tem mesecu osvobodila več tisoč kvadratnih kilometrov zasedenega ozemlja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v večernem nagovoru povedal, da so ukrajinske sile v septembru osvobodile okoli 8.000 kvadratnih kilometrov zasedenega ozemlja. Gre za območje na severovzhodu države, v okolici Harkova. 

Ukrajinska stran navaja, da ruski vojaki zapuščajo tudi območje Melitopolja in se umikajo na Krim. Župan mesta Melitopolja Ivan Fedorov je dejal, da so konvoji ruske vojaške opreme bili poslani daleč na jug, proti Krimu. Neodvisne potrditve premika ruskih sil za zdaj še ni. Melitopolj je pomembna strateška točka in njegova osvoboditev bi pomenila velik udarec za Rusijo. 

Včeraj naj bi o umiku ruske vojske iz Ukrajine govorila nemški kancler Olaf Scholz in ruski predsednik Vladimir Putin. Scholz je dejal, da poskušajo najti diplomatsko rešitev, ki bi temeljila na spoštovanju ukrajinske suverenosti in teritorialne celovitosti.

Kremelj umik pojasnjuje kot "gesto dobre volje"

Ruske sile so se morale umakniti z območja Harkova. "Ruski uradniki in medijski propagandisti trenutno razpravljajo o razlogih za ruski poraz na območju Harkova," je v zadnjem poročilu zapisal Inštitut za preučevanje vojne (ISW). 

Rusko obrambno ministrstvo je umik z območja Harkova pojasnjevalo kot »gesto dobre volje«, povezano z odločitvijo, da kot prioriteto postavijo "osvoboditev" Donbasa. ISW medtem piše, da je uradna različica Kremlja tokrat naletela na kritike na spletu, zato zdaj Kremelj išče možnosti, kako krivdo prevaliti na "nezadostno informirane vojaške svetovalce znotraj Putinovega kroga", s čimer bi Putina rešili odgovornosti za poraz.

"Rusi so živeli kot svinje"

Ruske sile so se konec minulega tedna umaknile iz mesta Izjum. Ljudje, ki so šest mesecev živeli pod rusko okupacijo, se privajajo na novo realnost. Ekipa CNN, ki si je ogledala mesto po osvoboditvi, poroča, navaja, da je mesto še naprej v informacijski temi, saj komunikacijski kanali še vedno ne delajo. Ljudje so olajšani, a ostajajo zaskrbljeni. 

Par, ki je spregovoril za CNN, je dejal, da je osvoboditev "balzam za dušo". "Molili smo, da bi bili osvobojeni brez boja in prelivanja krvi. In tako se je zgodilo," sta povedala. "Rusi so živeli kot svinje," je povedal Valerij. Dejal je, da so "kradli vse, kjer ni bilo ljudi" in da "svinje živijo bolje", kot so oni. Po njegovih besedah naj bi ruski vojaki, ki so prvi prišli v mesto, hitro ugotovili, da vse, kar so slišali o potrebi po denacifikaciji Ukrajine, ne drži.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 3
  • BenX 08:18 14.september 2022.

    Tak bom reko, ne vsega verjet kar zahodni mediji pišejo, sploh pa ne verjet, kar ukrajinska propaganda navaja. Obstaja dober razlog, zakaj Ukrajina ne pusti neodvisnim poročevalcem v bližino bojišč. Res so naredili nek preboj, ki pa ni niti približno ...prikaži več tako obsežen. Za predsedstvo, dobili so približno 1% tega, kar so Rusi zavzeli, pri tem pa utrpeli izredno velike izgube in morebiti vleteli v past, saj so zaradi hitrega napredovanja sedaj obkoljeni iz treh strani.