Svet
6057 ogledov

Je Putin pripravljen iti do konca?

Vladimir Putin Epa
Čečenski voditelj Razman Kadirov je napovedal, da ruske sile prehajajo na novo taktiko v vojni proti Ukrajini. Putinov nagovor naj bi ruski državljani vendarle slišali danes.

V torek zvečer so bile oči vsega sveta uprte v Moskvo. Iz Kremlja je namreč prišlo sporočilo, da bo ruski predsednik Vladimir Putin prvič po 24. februarju, ko je napovedal posebno operacijo, nagovoril državljane. Po večurnem čakanju do tega ni prišlo, pricurljale pa so novice, da naj bi spregovoril danes. 

Eden možnih razlogov za nagovor naj bi bilo dogajanje na ukrajinskih območjih Zaporožje, Herson, Lugansk in Doneck, kjer nameravajo proruske oblasti med 23. in 27. septembrom izpeljati referendume, na katerih bi se prebivalci odločali o priključitvi Rusiji. Zahod je napoved referendumov že obsodil. 

Kadirov svari ukrajinsko vojsko

Ramzan Kadirov | Avtor: Epa Epa
Oglasil se je čečenski vodja Ramzan Kadirov, ki je napovedal uporabo nove taktike v vojni proti Ukrajini. "Prehajamo na novo taktiko v posebni operaciji proti ukrajinskim nacistom. Z njimi se ne bomo več ukvarjali. O vseh podrobnostih sem govoril z Magomedom Daudovim, načelnikom operativnega štaba Čečenije za izvedbo operacije. Sovražnik se bo kmalu soočil z za njim najtežjimi posledicami novega načrta maščevanja," je prek Telegrama sporočil Kadirov. 

"Vse naše dosedanje akcije bodo videti kot otročja igra," je dodal. Ukrajinskim vojakom je sporočil, naj si zapomnijo, da zanje kmalu prihajajo veliko hujše stvari. Srečni naj bi bili samo tisti, ki bodo razumeli, kaj jim želi povedati in ki bodo sprejeli razumne odločitve, da se rešijo. "Pripravite se in imejte odprte oči," je še zagrozil Kadirov. 

Je pripravljen iti do konca?

Sedem mesecev po začetku invazije na Ukrajino je jasno, da se "posebna operacija", kot jo je nazival ruski predsednik, ni iztekla po Putinovih načrtih. Še posebej v zadnjem obdobju, ko je ukrajinskim enotam uspelo osvoboditi velike dele ozemlja na vzhodu države. Nekateri analitiki, tako britanski Guardian, menijo, da bi z napovedanimi referendumi Putin "posebno operacijo" lahko prekvalificiral v obrambno vojno, na podlagi česar bi lahko ukazal polno mobilizacijo, dogajanje označil za vojno, izključen ni niti napad z jedrskim orožjem.

"Sodeč po tem, kar se dogaja in kar se bo zgodilo, bo ta teden pokazal, ali smo na pragu naše skorajšnje zmage ali pa bomo na pragu jedrskega spopada. Ne vidim nobene tretje možnosti," je dejala Margarita Simonjan, glavna urednica medija RT, ena glavnih Putinovih propagandistk in podpornic vojne. 

Analitiki so za Guardian dodali, da je strategija Kremlja polna tveganj. Priključitve novih ozemelj Rusiji bi lahko pomenile, da bi Rusija spodkopala svoj nadzor na ozemljih, kot je Krim. Možnost je, da je cilj ultimata prestrašiti Ukrajino in zahodne zaveznice, druga možnost pa je, da je Putin pripravljen iti do konca. Zdi se namreč, da Putin ni pripravljen umiriti razmer v Ukrajini, kar bi lahko pomenilo, da je njegova nova strategija "ali zmaga ali dodatna zaostritev". 

Zelenski: Iniciativa na bojišču je na strani Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v zadnjem nagovoru dejal, da je iz razmer na bojišču jasno vidno, da je pobuda na strani ukrajinske vojske. Napoved referendumov v štirih regijah ne spremeni ničesar, je poudaril. 

Podobnega mnenja je tudi ukrajinski minister za zunanje zadeve Dmitro Kuleba. "Rusi lahko naredijo, kar želijo. To ne bo spremenilo ničesar," je ob robu zasedanja skupščine Združenih narodov dejal Kuleba. "Ukrajina ima vso pravico osvoboditi svoje ozemlje in še naprej jih bo osvobjala, ne glede na to, kaj bo rekla Rusija," je dodal. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 34
  • Kmodri 19:50 23.september 2022.

    On misli, da je patriarh Ruske cerkve in božji namestnik poslan od Boga! Bog mu pomagaj!

  • Kmodri 00:44 23.september 2022.

    In seveda Rusijo.

  • kapljač 22:41 21.september 2022.

    Tisti ki je pričakoval uničenje Rusije temu šele seka !🤣