Svet
2362 ogledov

"Grožnje je treba jemati resno"

Vladimir Putin Profimedia
Mednarodna javnost se odziva na zadnje Putinove grožnje in napoved delne mobilizacije.

Ukrajina je rusko odločitev za mobilizacijo opisala kot pričakovan korak, ki pa ga ruska javnost ne bo sprejela z odobravanjem. Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika, meni, da odločitev potrjuje dejstvo, da vojna ne poteka po načrtih Moskve. Putin je, po njegovih besedah, v nagovoru poskušal nekaj krivde zvaliti na Zahod. 

Britanska zunanja ministrica Gillian Keegan je Putinovo grožnjo označila za "skrb vzbujajoče stopnjevanje". "Gre za resno grožnjo, a tako, ki smo jo že slišali," je dejala za BBC. Putinove besede je po njenem mnenju treba jemati resno, obenem pa je pozvala k mirnosti. "Besede, ki jih je uporabil na koncu, so precej zaskrbljujoče in seveda pozivamo vse, naj bodo mirni. Vse skupaj moramo vzeti resno, ker nimamo nadzora nad tem. Nisem prepričana, če ima tudi on v resnici nadzor," je komentirala Keeganova. Poudarila je, da gre za zaostritev in da so s tem tudi ruski državljani vpoklicani v to vojno. Keeganova meni, da je še vedno možno iskati rešitev s pogajanji in pogovori. 

Britanski obrambni minister Ben Wallace je spomnil, da Putin s tem prelamlja lastno obljubo, da ne bo prišlo do vpoklica. Wallace ocenjuje, da je dejanje "priznanje neuspeha". "On in njegov obrambni minister sta poslala v smrt na deset tisočev lastnih državljanov, slabo opremljene in slabo vodene," je zapisal. Grožnje in propagande ne morejo skriti dejstva, da Ukrajina zmaguje, tako pravi Wallace, in da je mednarodna skupnost poenotena.

Nekdanji britanski veleposlanik v Rusiji Tony Brenton je odločitev za delno mobilizacijo označil za precejšnjo zaostritev razmer. "Rusija se je doslej borila v tej vojni z eno roko, zavezano za hrbtom, zavračali so možnost mobilizacije, ker se je Putin bal odziva ruske javnosti. Putin je tako zdaj najavil to, česar se je od začetka vojne branil. Sprejel je nasvete svoje vojske in se vrnil h grožnjam z jedrskim orožjem, kar naj bi bil odgovor na domnevne jedrske grožnje Zahoda," je za Sky News dejal Brenton. "Ne vem, ali temu verjame ali ne, očitno pa je prišlo do precejšne zaostritve v retoriki." V očeh ruske javnosti se tako dogajanje, ki so ga doslej označevali kot "posebno vojaško operacijo", čedalje bolj približuje vojni.

Nemčija je odločitev o mobilizaciji označila za "še eno slabo in napačno potezo Rusije". Nemška vlada naj bi o ruski odločitvi razpravljala in se posvetovala, kako odgovoriti. 

Kitajski zunanji minister je vse vpletene pozval k pogovoru, dialogu in posvetovanje glede iskanja rešitve za varnostna vprašanja vseh strani. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva je dejal, da je kitajsko stališče do Ukrajine konsistentno in jasno. 

Ameriška veleposlanica v Ukrajini Bridget Brink je dejala, da so referendumi in mobilizacija "znak šibkosti, ruskega poraza". Dodala je, da ZDA ne bodo priznale aneksacije ukrajinskega ozemlja in bodo podpirale Ukrajino še naprej. 

Češki premier Petr Fiala meni, da gre za poskus stopnjevanja vojne, ki jo je Rusija sprožila proti Ukrajini, in "dodaten dokaz, da je Rusija edini agresor". Obljubil je nadaljnjo podporo Ukrajini. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Kmodri 00:54 22.september 2022.

    Jutranje novice na BBC. Davi je na svoji WC školjki preminil Putin. Pritisnil je gumb za detonacijo jedrsko bombo pod WC školjkio. Hvala mu.

  • Kmodri 00:34 22.september 2022.

    Rabac Rusije se je že začel. Pospešil jo bodo plastične vreče s padlimi, a ma oni svojih niti ne poberejo...

  • kapljač 22:39 21.september 2022.

    Je bilo za pričakovati Zahod igra namreč povsem noro politiko ! Eno na London in drugo na Varšavo pa bo mir !